A Melnik-eset

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

Petro Melniknek, az Ukrán Állami Adószolgálat Nemzeti Egyeteme rektorának minapi szökése nem csak azért kavart nagy port, mert a hatalompárthoz kö­zelálló politikus végső soron elkerülte az igazságszolgáltatást, hanem azért is, ahogyan ez sikerülhetett neki.

Mint ismeretes, az intézményvezetőt kenőpénz elfogadásán érték tetten a hatóságok: két személytől 40, illetve 80 ezer hrivnyát követelt, hogy rokonaikat felvegyék az általa vezetett felsőoktatási intézménybe. A nyomozóhatóság és az ügyészség kezdeményezte a korrupcióval gyanúsított hivatalnok őrizetbe vételét, míg védője a szabadon bocsátása mellett kardoskodott óvadék ellenében.

Az ügyet tárgyaló egyik kijevi kerületi bíróságnak már azt is nehéz volt elérnie, hogy a vádlott megjelenjen előtte. Végül a mentőautón érkező gyanúsítottat tolókocsin gurították be a tárgyalóterembe állítólag azért, mert előző nap szívműtétet hajtottak végre rajta. S bár az ügyészség cáfolta a műtét tényét, mondván a beteget csupán kivizsgálták a kórházban, az elhaló hangon megszólaló gyanúsított a jelek szerint annyira meghatotta a bírót, hogy őrizetbe vétel helyett a házi őrizet mellett döntött.

A vádlott speciális karkötőt kapott, amely lehetővé tette, hogy a hatóságok nyomon kövessék a mozgását. Ennek ellenére sajtóbeszámolók szerint már másnap, augusztus 9-én megszökött otthonából, s külföldre távozott. Egyes híradások szerint Melnik testvére útlevelével Fehéroroszországon keresztül Ausztriába utazott, ahol mentelmi jogot kért.

Az ügyészség és a rendőrség a történtek miatt a jogszabályok tökéletlenségére hivatkozik, továbbá a bíróságra mutogat, amely szerintük csak későn, augusztus 12-én adott ki letartóztatási parancsot a szökevény ellen, aki akkor már árkon-bokron túl járt. A rendőrök ellen, akik a speciális karkötő jelzésére csak késve szálltak ki az őrizetes lakásához, eljárás indult, de még nem született magyarázat arra, hogy miért reagáltak sokórás késéssel a készülék jelzésére.

A sajtóban megjelent híradások szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Régiók Pártja tekintélyes politikusának, aki korábban parlamenti képviselője is volt a hatalompártnak, saját párttársai okozták a vesztét. Egyesek az ellene indult támadást a párton belüli generációváltással magyarázzák, mások szerint saját telhetetlensége okozta a korrupt rektor vesztét.

Ennél fontosabb azonban, hogy Melnik esete ismét feltárta az ukrán igazságszolgáltatás minden hibáját. Mint a Korreszpondent hetilap jegyzetírója az eset kapcsán rámutatott, ebben az igazságszolgáltatásban még mindig otthonosabban mozoghat, inkább biztonságban érezheti magát egy elvetemült vesztegető, mint egy ártalmatlan polgár vagy jogvédő.

ntk