Készségfejlesztés, szórakozás, ismerkedés

Jankovics Mária Alkotótábor Beregszászban

2013. augusztus 2., 02:00 , 655. szám

Harmadik alkalommal rendezik meg a Jankovics Mária Alkotótábort, melynek Beregszászban idén is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiuma ad otthont, ahol 61, 10 és 15 év közötti, művészet iránt érdeklődő kárpátaljai gyerek készségeit fejlesztik megyénk elismert képző- és iparművészei. A táborban a gyerekek rajzolni, festeni, gyöngyöt fűzni, korongozni, makramézni, nemezelni, origamizni, fonalgrafikázni tanulnak, valamint játszanak és sportolnak is.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett tábort a tábor vezetője és főszervezője, Kulin Ágnes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) tagja nyitotta meg, aki beszélt a gyerekeknek a tábor névadójáról, a 2007-ben elhunyt Jankovics Mária grafikusművészről, az Irka gyermeklap illusztrátoráról, aki küldetésének tekintette a kárpátaljai magyar gyermekek képi nevelését. Ezt a munkát szeretné folytatni a róla elnevezett alkotótábor.

Kulin Ágnestől megtudtuk, hogy az egyhetes tábor során délelőttönként kötelező készségfejlesztő foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, melyeket Kopriva Attila, Veres Ágota, ifj. Hidi Endre (RIT-tagok), valamint Dancs Tünde, Néger Krisztina és Kulin Ágnes vezetnek. Majd ebéd után mindennap van egy előadás. Idén a 160 évvel ezelőtt született Csontváry Kosztka Tivadarról hallhatnak majd, de kirándulást is tesznek Técsőre Hollósy Simon házához Punykó Mária tanárnő vezetésével, Kopriva Attila tanár úr előadásából róla is sok mindent megtudhatnak, és mivel Weöres Sándor-emlékév van, az ő munkásságáról is hallhatunk Katkó Évától.

A délutáni foglalkozásokat pedig Kalanics Éva vezeti, aki gyöngyfűzéssel, ikebanakészítéssel, makramézással, fonalgrafikával foglalkozik, Kulin Ágnes különféle kézügyességet fejlesztő technikákat tanít majd, például az origamizást, Ferki Júliannával pedig nemezelhetnek a gyerekek, valamint ifj. Hidi Endre szobrászművész bevezeti őket az agyagedény-készítés rejtelmeibe is.

Emellett kikapcsolódásként társasjátékozhatnak, biliárdozhatnak és pingpongozhatnak a főiskola tornatermében. A tábor lebonyolításában nevelőként részt vesz hat főiskolai hallgató is, akiknek ez egyben a nyári szakmai gyakorlatuk. A Jankovics Mária Alkotótábor a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Badó Zsolt