A felfázás veszélyeiről

2013. február 22., 02:00 , 632. szám

Sajnos, elég gyakran felfázom, és azt hallottam, hogy ez akár meddőséghez, illetve komoly nőgyógyászati problémákhoz is vezethet. Nem vagyok még férjnél, s rettegek attól, hogy később baj lehet. Próbálom elkerülni a felfázást, de nem mindig sikerül. Tényleg okozhat ez a későbbiekben problémát? Ha igen, mit tehetek a felfázás ellen? Szedjek esetleg valamilyen gyógyszert? – kérdezte szerkesztőségünktől telefonon egy fiatal hölgyolvasónk. Kérdését és a kapcsolódó kérdéseket dr. Papp Györgyhöz, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyászához továbbítottuk.

– Először is, mi a felfázás? Hogyan hat a külső és belső nemi szervekre?

– Ahogy a fülét, orrát, manduláját, veséjét, úgy a nemi szervét is fel tudja fázatni az ember. Egyszerűen túlhűti. Ennek nők esetében a legfőbb oka, hogy mostanság az a divat, hogy mindenki a derekát, köldökét „mutogatja”. Nyáron, 30 fokban ez még rendben van, de a téli, hideg időben már egész más, hisz ha túlhűtjük szerveinket, az könnyen okozhat gyulladást. Előbb a külső, majd a belső nemi szervek gyulladnak be (hüvelygyulladás). Ha ezt nem kezelik, a gyulladás tovább terjedhet a méhre, petevezetékre, petefészekre, vagyis begyulladnak a belső nemi szervek is. Ez krónikus gyulladást és meddőséget is okozhat.

– Mit tehetünk a felfázás elkerülése érdekében?

– A legfontosabb és legaktuálisabb teendő a megfelelő öltözködés. Szintén fontos a káros szenvedélyektől mentes életmód. Itt főként a dohányzást említeném. Bizonyított, hogy a dohányzás a méhnyakrák kialakulásában komoly rizikófaktort jelent. Ez az Egészségügyi Világszervezet állásontja is. A nikotin olyan fontos, biológiailag aktív anyagokat blokkol, amelyek a szervezet ellenálló képességéért felelnek. Kerülni kell továbbá az alkoholt és természetesen a drogokat is. Szintén kerülendő a stressz is. Bár ez a mai világban kétségkívül nehéz feladatot jelent, mégis fontos, hogy kerüljük a stresszt, a stresszes helyzeteket, főleg fiatal korban.

– Milyen szövődménye lehet a gyakori felfázásnak?

– A női nemi szervek legfontosabb funkciója az, hogy biztosítsák az utánpótlást. Ahogy a szív feladata a vér pumpálása, a tüdőé a légzés, a veséé a vizelet-elválasztás és detoxikálás, úgy a női nemi szerveké az utánpótlás, nem pedig a szex.

– Miből vehető észre, hogy a felfázás gyulladást vagy egyéb problémát okozott?

– A nőgyógyászati betegségek tüneteinek van egy triádája: fehér folyás, fájdalom, menstruációs zavar. Ha ezek közül bármelyik fellép, szakorvoshoz kell fordulni.

– Mi a fehér folyás?

– Általában minden nőnek van egy nyálkás folyása, ami a menstruáció 2. felében több, mint az elsőben. Ha a folyás jellege vagy mennyisége megváltozik, kellemetlen szagú lesz, esetleg elszíneződik, s kellemetlen, csípő, viszkető érzés lép fel a hüvelyben, akkor fehér folyásról beszélünk.

– Aki már sokszor fázott fel, mit tegyen egészsége megőrzéséért? Szedjen esetleg valamilyen gyógyszert?

– A legfontosabb, hogy előzze meg a bajt. Gyakran (főleg nyáron) fordulnak hozzám olyanok, akik különböző helyekre járnak fürdőzni. Sajnos, fürdőhelyeink vízének minősége nem mindig olyan, mint amilyennek lennie kellene. Ezeket a helyeket jobb kerülni. Léteznek különböző gyógyszerek is. Elsősorban a probiotikumokat, lactacyd tartalmú készítményeket, női intim mosdószereket, említeném, de léteznek különböző gyógyszerek hüvelykúp, hüvelytabletta formájában is, melyek a megelőzés érdekében használhatóak.

Espán Margaréta