Eltávolították a kétnyelvű helységnévtáblát a szlovákiai Ekelen

2012. június 29., 10:00 , 598. szám

Eltávolíttatta a szlovák államvasutak (ZSR) azt a szlovák–magyar nyelvű helységnévtáblát, amelyet a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom helyezett el az ekeli vasúti megálló várakozójának falán – közölte a szervezet Facebook-oldalán.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom mintegy két hete 20 önkéntes segítségével, önerőből újította fel a több évtizede elhanyagolt, romos állapotban lévő épületet, majd a település nevét szlovákul és magyarul is feltüntető helységnévtáblát helyezett el a vasútállomáson. A mozgalom azzal indokolta a kezdeményezést, hogy Ekel és környékének lakossága magyar többségű, ezért úgy vélték, a tájékoztató feliratoknak is tükrözniük kell a nemzetiségi összetételt. A táblát azonban egy munkanap elteltével eltávolították.

Martina Pavliková, a szlovák államvasutak szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: a táblát a vállalat távolíttatta el, mivel a kétnyelvű táblák kihelyezésénél nem teljesültek a szükséges törvényi feltételek. Hozzátette: az erre vonatkozó engedély kiadása a vasút részéről egyelőre – a kisebbségi nyelvhasználati törvény és a vasúti törvény hivatkozó előírásainak eltérései miatt – nem is lehetséges.

(MTI/Kárpátalja)