Szeminozsenko ment, Tabacsnyik jöhet

2010. július 9., 10:00 , 495. szám

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa múlt pénteken váratlanul menesztette hivatalából Volodimir Szeminozsenko miniszterelnök-helyettest. Legesélyesebb utóda a poszton Dmitro Tabacsnyik jelenlegi oktatási miniszter, akit viszont egy exszocialista, Sztanyiszlav Nyikolajenko válthat az oktatási tárca élén.

A teremben jelenlévő 431 képviselőből 378-an szavaztak igennel a BJUT-os Olga Bodnarnak Volodimir Szeminozsenko eltávolítását kezdeményező beadványára. A számokból is kitűnik, hogy a politikus menesztése elképzelhetetlen lett volna a meghatározó kormányerő, a Régiók Pártja (PR) frakciójának közreműködése nélkül, s az eredmény magát az ellenzéket is meglepte. A helyzet azonban még ennél is cifrább, hiszen nem csupán néhány eltévelyedett kormánypárti honatya nyomta meg azon a napon az igen gombot, hanem Viktor Janukovics államfő pártjának 153 képviselője szavazott igennel az előterjesztésre, vagyis teljességgel tudatos lépésről volt szó.

Szeminozsenko távozása mindazonáltal nem tekinthető teljesen előzmények nélkülinek. Bár június 9-én az elnök még kitüntette hatvanadik születésnapja alkalmából a politikust, helyzete tavasszal bizonytalanná vált a kormányban sorozatos konfliktusai miatt az elnöki adminisztrációval, és sokat rontott megítélésén egy botrányos nyilatkozata is, amelyben azt fejtegette, hogy az ukránok tulajdonképpen közös szövetségi állam létrehozására vágynak Oroszországgal és Belorusszal.

A Régiók Pártjában sokáig nem kommentálták a döntést, de Vagyim Kolesznyicsenko, a párt parlamenti frakciójának képviselője szerint a humán szektort felügyelő kormányfőhelyettest azért menesztették, mert nem látta el hatékonyan kötelezettségeit. Később Olekszandr Jefremov, a PR parlamenti frakciójának vezetője már arról beszélt, Szeminozsenko menesztése egybevág Viktor Janukovics elnöknek a kormányapparátus csökkentésére irányuló törekvésével, s ez a párt hivatalos álláspontjának tekinthető, miután a PR honlapján is megjelent. Figyelemre méltó, hogy lapinformációk szerint Szeminozsenko menesztését közvetlenül Viktor Janukovics államfő kezdeményezte, s állítólag Mikola Azarov kormányfő tudta nélkül döntött a kérdésben.

A miniszterelnök-helyettest, aki az újságíróktól értesült a parlamenti szavazás eredményéről, érthetően meglepte a döntés. "Jönnek a választások, a humán szféra könnyen kijátszható kártyává válik az ellenzék és a koalíció kezében egyaránt. De a humán szféra nem az a kártya, amelyet ki kell játszani" - jelentette ki. Közölte, politikai döntésnek tartja az eltávolítását. Ugyanakkor tagadta a munkavégzése hatékonyságával kapcsolatos vádakat, s hangsúlyozta, hogy kormányfőhelyettesként mindig az ukrán nemzeti érdekekért állt ki.

Néhány nappal a történtek után már beszédesebbnek bizonyult a politikus: "Nem fogok arról beszélni, kinek szükséges ez, kiderül rövid időn belül. De azt mondom, hogy ez a döntés nem előnyös sem az elnöknek, sem a miniszterelnöknek, sem - bármennyire ellentmondásos is - a Régiók Pártjának." Szeminozsenko arról is beszélt, hogy szerinte mi osztja meg a PR és az államfő csapatát. "Az elnök az országnak vezetője de a pártnak nem. Az államfő kezdeményezéseinek megvalósítása bizonyos fokú kényelmetlenséget okozhatott egyeseknek a pártban" - jelezte. Mint rámutatott, leváltása bizonyos problémák meglétére utal a koalíción belül.

A jó káder persze nem vész el, csak átalakul. Szeminozsenkót a kabinet már hétfőn az állami tudományos, innovációs és informatikafejlesztési bizottság elnökévé nevezte ki. Ezenkívül a politikus Azarov tanácsadójaként is dolgozik majd.

Gyakorlatilag a miniszterelnök-helyettes menesztésének pillanatában megkezdődtek a találgatások arról, ki foglalhatja el helyét a kormányban. Az ellenzék elsőként Anna German nevét dobta be a köztudatba, aki jelenleg az államfői adminisztráció vezetőjének helyetteseként működik. Elemzők szerint kormányfő-helyettessé történő esetleges kinevezésével folytatódna a humán szférát eddig meghatározó "oroszbarát" kurzus, ugyanakkor a politikus számára pozícióvesztéssel érne fel, ha eltávolítanák az államfő környezetéből.

Felmerült Dmitro Tabacsnyik neve is a poszt várományosaként. A jelenlegi oktatási miniszternek a kezére játszik Szeminozsenko menesztése, hiszen lehetővé teszi számára, hogy mégiscsak elfoglalja a miniszterelnök-helyettesi posztot, amelyre már a kezdetekkor, az Azarov-kormány megalakulásakor számított, hiszen korábban, Janukovics kormányaiban már kétszer is felügyelte ezt a területet - írta a kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva a korrespondent.net internetes hírportál. Kinevezése ellen szól ugyanakkor, hogy az ukrán ellenzék szabályszerű kampányt indított ellene, miután az oroszbarát törekvések megtestesítőjeként tekintenek rá. Mi tagadás, az utóbbi hónapokban megnyilatkozásaival több mint elegendő okot szolgáltatott rá a politikus, hogy a nacionalisták népellenséggé kiáltsák ki, márpedig ez a hangzavar nem tesz jót a kormány népszerűségének. Esetleges kinevezése az "orosz vonal" további térnyerését jelentené a kormányon belül.

Tabacsnyik esetleges előrelépésével új vezetőre lesz szükség az oktatási minisztérium élén. A pletykák szerint erre a posztra pillanatnyilag Sztanyiszlav Nyikolajenko a legesélyesebb, aki 2005 és 2007 között három kormányban is betöltötte ezt a tisztséget, s éppen Tabacsnyik keze alatt dolgozott. Esélyeit növeli állítólag Petro Szimonyenko politikai támogatása, miután Nyikolajenko, a volt szocialista, majd igazságpárti politikus korábban támogatta a kommunista vezért a baloldali erők tömörülésének keretében.

hk