Tettenérés

2009. július 17., 10:00 , 444. szám

Kálmán előzetes letartóztatásban van erős felindulásból elkövetett emberölés és súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt.

...Első feleségétől tíz éve békében vált el. Házastársi életük addigra megfakult, elszürkült. Még az egy szem fiúgyermek sem tudta egyben tartani.

Végzettsége szerint villamosmérnök volt, ám végül a számítógépek világába szeretett bele. Így lett számítástechnikus, idővel pedig rendszergazda az egyik országos bank megyei igazgatóságán.

Már ötven felé járt, amikor másodszor is nősülésre adta a fejét. Felesége, Marianna tizennyolc évvel volt fiatalabb nála. Egy étteremben dolgozott felszolgálóként. Az ifjú ara is túl volt már egy váláson, az ő házasságából azonban gyermek nem származott.

Két esztendeje léptek frigyre. Jóakarók előre intették Kálmánt: hozzá képest túl fiatal a menyecske, s a hírek szerint nem éppen a szemérmetesség jellemzi. Ám a férfi fittyet hányt minden figyelmeztetésre, tanácsra és szóbeszédre, s kitartott a nász mellett. A menyegzőn a bank is kirukkolt: különösen kedvezményes hitelt nyújtott alkalmazottjának egy háromszobás lakás megvételéhez.

Idén márciusig rendben is ment minden. Ekkor kezdtek barátok, ismerősök ismét duruzsolni, dongani Kálmán hallószervébe arról, hogy idegen méhecske kerülgeti az ő királynőjét, sőt, nemcsak kerülgeti, hanem már bebocsátást is nyert a kaptár rejtekébe. Azaz, a restiben játszó zenekar gitárosa búbolgatja titokban Mariannát.

Eleinte nem adott hitelt a pletykának. Hiszen felesége viselkedésében nem tapasztalt semmilyen szokatlant, semmilyen gyanús változást. Sem az asztalnál, sem a nyoszolyán.Ugyanolyan kedves, aranyos volt, mint azelőtt.

A zümmögés azonban mégis befészkelte magát a fülébe. Amikor a tíz órai zárásra, mint minden este, Mariannáért ment az étterembe, éberebben lesett körbe. De semmi feltűnőt nem észlelt. A zenészek fáradtan pakolásztak, az asszony pedig a szokásos szeretetpuszival köszöntötte.

Június elején megcsörrent a mobilja. Egyik közeli ismerőse, s egyben esküvői tanúja hívta fel. Kár, mondta, hogy eddig nem hitt neki, de most, most rohanjon a restibe, ott találja a feleségét és a muzsikust édes kettesben, most tetten érheti őket, mert ilyenkor szoktak enyelegni, a délutáni sziesztaidőben, amikor alig van vendég, ott leli őket a hátulsó kis helyiségben, azon a dikón, amelyen az éjjeliőr szokott egy-két órát szundikálni.

Kálmán szólt a főnökének, hogy rövid időre eltávozik. Sürgős, személyes dologban. Az étterem alig tíz percnyi járásra volt. Szó nélkül rontott be a nagyterembe, s azon át a raktárnak is használt pár négyzetméternyi szobácskába.

Az ismerős nem tévedett. In flagranti! Kéznél, a rekeszben a pezsgősüveg. Mariannát nem bántja. De a zenész számára eljön a vég. A sikoltozásra berohan a kidobóember. Izmos, termetes. De ezzel a romboló dühvel szemben ő is tehetetlen. Nyak- és mellsérüléssel megússza.

Kálmánt végül a személyzet együttes erővel fékezi meg.

Mariannát mint tanút hallgatták ki. Azaz csak kikérdezték volna. Mert semmilyen kérdésre nem válaszolt. Azóta is hallgat.

Az étteremben továbbra is felszolgál.

A banda pedig új gitárost keres...

Tárczy Andor