Támadás a Beregvidéki Múzeum ellen

A megyei vagyonkezelő kiárusítaná múltunkat

2009. július 17., 10:00 , 444. szám

Beregszász központjában, az 1629-ben épült Bethlen-kastély épületének egyik szárnyában található a Vérke-parti városba látogató turisták kedvelt célpontja: a Beregvidéki Múzeum, amelyet most ki akar lakoltatni az Állami Vagyonkezelő megyei kirendeltségének a vezetője.

A meglehetősen rossz állapotban lévő műemléképület négy helyiségét elfoglaló múzeumban nincs központi fűtés, nincs vezetékes víz, és nincs WC sem. A kertben lévő "pottyantóst" sem használhatják a múzeumlátogatók és a munkatársak sem, hisz azt a műemléképület másik részében működő szakmunkásképző iskola igazgatója használat után rendszeresen lakattal lezárja. A körülmények siralmasak, a porladozó cserepek között besüt a nap, beesik az eső a padlásra, felújításra emberemlékezet óta nem költött egy fillért sem a műemléképületet tulajdonló Állami Vagyonkezelő. De most váratlanul úgy határozott, hogy a Beregszászi Járási Tanács és a járási közigazgatás fenntartásában lévő Beregvidéki Múzeumnak helyt adó 232 m2-es épületrészért ezentúl havi 1580 hrivnyát kell kifizetnie a múzeumnak. A részletes árkalkulációból derült ki Sepa János múzeumigazgató számára, hogy a múzeum alatt lévő pincerész is az ő intézményéhez tartozik, amelyet eddig a szomszédos szakiskola igazgatója kiadott egy segélyszervezetnek, amely azt raktárként használta. Közben a Beregvidéki Múzeumnak nem volt sem raktára, sem restaurálásra alkalmas helyisége, hisz máig nem adták át Sepa úrnak a pince kulcsát.

"Nekem nem utalnak át a fenntartók ennyi pénzt havonta, és messze nem keletkezik ennyi bevétel sem a múzeumban. Aki - remélhetőleg törvényesen - megállapította ezt a bérleti díjat, az nincs tisztában a mienken túl, a többi kárpátaljai múzeum anyagi helyzetével sem. Ha a fenntartó, vagy más ukrán állami szerv átutalná a bérleti díj kifizetéséhez szükséges összeget, akkor én rögtön továbbutalnám a vagyonkezelőnek, de így valószínűleg utcára teszik előbb-utóbb a gyűjteményünket" -mondta el tudósítónknak Sepa János múzeumigazgató.

Érdekesség, hogy az állami védelem alatt álló grófudvarban ijesztően eklektikus épületek rémisztgetik a régi kastélyra kíváncsi turistákat. Beregszász egyik legrégibb épületének vastag falai közé leginkább nyilván egy, a vidék és a város történetét bemutató múzeum illik. Annak a szakmunkásképzőnek, ahol szobafestőket, kőműveseket stb. képeznek, már sokkal kellemetlenebb lehet egy ennyire elhanyagolt épületben működni. Belegondolni is rossz, hogyan fogja az épületet hasznosítani az Állami Vagyonkezelő, miután kilakoltatja onnan a Beregvidéki Múzeumot - talán bár lesz benne vagy üzlet, esetleg pizzéria, bár ez nem valószínű víz és mellékhelyiség híján. Akkor talán raktár? Arra nagyobb szükség lenne most Beregszász központjában, mint egy múzeumra?

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban a múzeumot fenntartó Beregszászi Járási Tanács elnökét, Csizmár Bélát: "Ha nem lett volna az épületben múzeum, már a tető is összeomlott volna. Én és a járási közigazgatás elnöke, valamint a múzeumok szakmai felügyeletét ellátó megyei kulturális osztály vezetője kaptunk egy hivatalos levelet a megyei vagyonkezelőtől, amelyben arról tájékoztatnak minket, hogy a jelenlegi helyzetben, miszerint a Beregvidéki Múzeum nem fizet kellő nagyságú bérleti díjat a neki helyt adó épületért, kilátásba helyezik, hogy a múzeumot ki fogják rakni a Bethlen-kastélyból.

Ez a múzeum, ez a gyűjtemény nagyon értékes a járás és a város számára, ezért mindent meg szeretnénk tenni megmentéséért. Mi, a járás vezetői nem értjük, hogy miért akarja ezzel az irreálisan magas bérleti díjjal ellehetetleníteni ezt az állami intézményt a vagyonkezelő, ugyanis az állami intézmények általában képletes összeget fizetnek a nekik helyt adó épületeikért. Például a járási tanács épületében működik a Beregszászi Egészségügyi College, amely évi 1 hrivnya bérleti díjat fizet, nem havi 1580-at.

Készülök ebben az ügyben Ungvárra, szeretnék személyesen tárgyalni a megyei vagyonalap vezetőjével."

Megkérdeztük a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális intézményeiért felelős elnökhelyettesét, Sin Józsefet, aki elmondta: "A napokban várjuk a választ az Állami Vagyonügynökség megyei kirendeltségétől levelünkre. A járási adminisztráció kedvezményes bérbeadást szeretne, ezt kezdeményeztük a megyei vagyonügynökségnél. Ha megkapjuk a választ, akkor tudunk majd lépni vagy nyilatkozni ebben az ügyben. A jelenlegi gazdasági körülmények között a járásnak a havi másfél ezer hrivnya sok, viszont a múzeum egyedülálló a járásban és mindenképpen fenn szeretnénk tartani. Ezért azt kértük, hogy a szimbolikus 1 hrivnyás bérleti díjról kössünk szerződést.

Amennyiben az Állami Vagyonkezelő megyei kirendeltsége elutasítaná a kezdeményezésünket a kedvezményes bérleti díjra vonatkozóan, akkor a megyei hatóságokhoz kívánunk fordulni támogatásért. Annál is inkább, mivel a központi állami pénzeszközöket szinte lehetetlen kieszközölni kulturális intézmények, így a múzeum fejlesztésére. Eddig is csak magyarországi pályázati úton nyert pénzek révén sikerült némileg javítani a múzeum helyzetén.

dózsa