30 millió katasztrófaelhárításra

Sikeres pályázat

2009. május 15., 10:00 , 435. szám
Konferencia Jánosiban

Közel harmincmillió forint támogatást nyert közös pályázaton a Kárpátaljai Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Beregszászi Járási Tanács, magyar részről pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Vízügyi Igazgatóság, és a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, amelynek a segítségével kialakítanak egy hatékony infokommunikációs hírláncot, valamint közös riasztási tervet dolgoznak ki a határ menti természeti erőforrások védelme és az összehangolt katasztrófavédelem érdekében - tudhattuk meg a közösen pályázó felek által Jánosiban megszervezett szakmai konferencián.

A pályázathoz szükséges 10%-os önrészt a Magyar Köztársaság Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága biztosította. A pályázati cél megvalósításához szükséges többi anyagi forrást pedig a Norvégia, Liechtenstein és Izland által létrehozott EGT Finanszírozási Mechanizmus, valamint a Norvég Finanszírozási Mechanizmus biztosítja. A támogatási szerződés nyíregyházai ünnepélyes aláírásán az említett szervezetek vezetői mellett jelen volt Norvégia budapesti és kijevi nagykövete is.

A Makkosjánosiban 2009. május 7-én megtartott szakmai konferencián a két szomszédos megye szakemberei mellett a határ menti települések polgármesterei és a sajtó képviselői is jelen voltak. Pernyák Sándor tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója előadásában bemutatta a megye katasztrófavédelmi szervezetét, majd a lehetséges katasztrófahelyzetekről beszélt.

Volodimir Cicej alezredes, a Beregszászi Járási Katasztrófavédelem vezetője a Kárpátaljai Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezeti felépítését mutatta be, illetve a megyénkben eddig tapasztalt és a prognosztizálható katasztrófahelyzetekről beszélt előadásában.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke vidékünk környezetvédelmi problémáira: elsősorban a folyók szennyezésének kérdésére, a tiszta ivóvíz biztosítása miatti fontos tennivalókra, illetve a tönkrement muzsalyi aranybányában rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Volodimir Csipák, a Kárpátaljai Vízügyi Igazgatóság vezetője a megyében zajló árvízvédelmi programokat vázolta. Ivan Ivancso, Ukrajna nyíregyházi főkonzulja a lakosság felkészítésének fontosságáról beszélt. Dr. Tomor Tamás projektmenedzser a nyertes pályázat részleteit ismertette.

A jelenlévő vezetők mindannyian egyetértettek abban, hogy ez a sikeres pályázat és határon átnyúló együttműködés hasznos követésre érdemes példa.

Badó Zsolt