2009. február 20.

2009. február 20., 09:00 , 423. szám

"Ismét szóla azért hozzájok Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága." János evangéliuma 8,12.

Jézus Krisztus kijelenti önmagáról: Én vagyok a világ világossága. Azt jelenti ez, hogy Isten látható (megtapasztalható), érthető akar lenni az ember számára. S ha ez nem így van, akkor nem Istenben van a hiba, hanem bennünk. Gondoljunk csak arra, hogy a bűneset előtt Isten látható volt az első emberpár számára, az Úr ott járt az Édenkert fái között. Szava hallható, akarata érthető volt. Isten nem változott, Ő ugyanaz maradt, a világosság Atyja. Ő továbbra sincs messze egyikünktől sem, hiszen benne élünk, mozgunk és vagyunk (Ap.csel. 17, 27-28.). Azonban mégis láthatatlanná és érthetetlenné vált Isten az ember számára, mert bűneink elválasztanak minket Tőle (Ézs. 59,2.). A világosság Istene azért küldte el Jézus Krisztust erre a világra, hogy Benne újra felragyogjon az Ő megtapasztalható szeretete, az Ő megérthető jóakarata mindazoknak, akik hajlandók befogadni a világosságot, akik hajlandók megszüntetni életükben a sötétség állapotát. Jézus Krisztus a szívünk ajtaján zörget, s ha valaki meghallja az Ő hangját, és kinyitja az ajtót, Ő bemegy annak az életébe (Jel. 3,20.). Világosságával ragyogja be azt a szívet, amely a sötétségben, a világosság hiányában szenvedett. Ő a világ világossága!

Isten gyermekei a világosság gyermekei (Ef. 5,8.): akik nem járnak a sötétségben, akiknek életéből nem hiányzik a világosság Istene, a világosság Igéje, a világosság Lelke. Az embernek ki kell lépnie a sötétségből, az Isten elől való rejtőzködésből, a bűnei takargatásának állapotából. Ez egy nagyon nehéz lépés, hiszen Isten szeretetének világosságában fény derül az ember minden vétkére, szégyenére, kudarcára. De éppen ebben van az ember élete gyógyulása is. Meg lehet tisztulni, meg lehet szabadulni Jézus Krisztus bűnbocsátó hatalma által a vétkektől, Ő el tudja szakítani a sötétség rabbá tevő kötelékeit. S ha ezt az ember átélte, akkor lesz igaz reá nézve Jézus akarata, kijelentése: "Ti vagytok a világ világossága" (Mt. 5,14-16). Legyen imádságunk énekünk szavai: "Tisztíts meg teljesen, Szentelj meg, hadd legyen Fényedből fénysugár az életem, Míg e homályon át A lelkem otthonát, Világosságodat elérhetem." Ámen.

Cseresznye Albert