Moszkva orosz útlevelet oszt Ukrajnában

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Orosz útleveleket állít ki ukrán állampolgároknak a krími orosz konzulátus - állította a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap múlt pénteki számában Volodimir Ohrizko ukrán külügyminiszter.

"Kértük Oroszországot, hogy adjon tájékoztatást az ukrán állampolgároknak kiadott útlevelek számáról, de Moszkva eddig nem adott választ" - mondta Ohrizko. Az ukrán külügyminiszter közölte: aggasztónak tartja Dmitrij Medvegyev orosz elnök arra irányuló szándékát, hogy megvédelmezze a külföldön élő orosz állampolgárokat. "Nem fogadhatjuk el, hogy ez az érv ürügyként szolgáljon más országok elleni intervencióra" - hangsúlyozta a miniszter.

Oroszország az augusztus eleji dél-oszétiai offenzívája előtt tömegesen orosz útleveleket adott ki a Grúziától való elszakadásra törekvő déloszétoknak.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy lapinterjúban független vizsgálat lefolytatására szólított fel a dél-oszétiai eseményekkel kapcsolatban. "A konfliktus elején még az áldozatok és a rászorulók megsegítése volt az elsődleges cél, de azt is fontos lenne kideríteni, kinek mekkora felelőssége volt abban, hogy a válság fegyveres összeütközéssé fajult" - fejtette ki Steinmeier a Hannoversche Allgemeine Zeitung pénteki számában.

"Ennek felderítése nem megy egyik napról a másikra, sőt talán soha nem is fogjuk megtudni a teljes igazságot" - folytatta. A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség rendelkezik azokkal az intézményekkel, amelyek képesek lennének egy ilyen független vizsgálatot lefolytatni, utalva az ENSZ-re és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetre (EBESZ). (MTI/Kárpátalja)