Évről évre nőtt a tramadol gyártása

Kábítószer állami segítséggel

2008. július 4., 10:00 , 390. szám

Egyre nagyobb és fenyegetőbb méreteket ölt a kábítószer-fogyasztás Ukrajnában, s már nem csak a "hagyományosan" erőteljesebben érintett keleti megyékben okoz komoly problémát. Ma már senkit sem lepnek meg a lépcsőházakban vagy parkokban eldobott injekciós tűk, a "belőtt" kamaszok a diszkókban, a luxusautók "elszállt" vezetői. A rendőrök most azt ígérik, a tramadol kábítószerré történt átminősítésével legalább egy készítmény terén sikerül rendet teremteni.

Az ukrán rendőrség által lefoglalt kábítószerek majd egyharmadát ez a pszichotrop készítmény teszi ki. A tramadol a ketaminnal és a gedazepammal együtt azon mérgező hatású gyógyszerek közé tartozik, amelyeket a kábítószerfogyasztók zsargonjában "kerék"-ként emlegetnek. E kábítószerfajták elterjedtsége olcsóságukkal és hozzáférhetőségükkel magyarázható. A rendőrség már rég riadót fújt a tramadolprobléma megoldása érdekében, a hatóságok azonban csak most léptek.

Június 4-én a miniszteri kabinet rendeletével a tramadolt felvették a kábítószerek listájára. Jurij Lucenko belügyminiszter véleménye szerint a rendelkezés nemcsak a készítmény forgalmazásának ellenőrzését teszi lehetővé, hanem rákényszeríti a gyártókat, hogy betartsák a gyártási kvótákat.

Az emberben az a benyomás alakulhat ki, mintha az elmúlt években maga az állam játszott volna a kábítószer-kereskedők kezére, hiszen a tramadol gyártása évről évre nőtt Ukrajnában, s az ország egész területén terjesztették. Így például míg 2005-ben 74 millió dózist gyártottak, 2006-ban pedig 94 milliót, addig tavaly már 176 millió adag készült ebből az erős hatású szerből! Eközben a tramadol iránti reális igény az egészségügyben mindössze 8-10 millió dózis évente.

- Az adott gyógyszerkategória ellenőrzésére szolgáló konkrét intézkedések hiánya - kezdve az alapanyag behozatalának ellenőrzésétől, a betegellátásához szükséges gyártási mennyiség meghatározásán át, egészen a recept nélküli értékesítésig - árnyékstruktúrák létrehozását teszi lehetővé, minek következtében a tramadol hatalmas tételeit értékesítik fiktív kereskedelmi vállalatoknak, amelyektől azután ellenőrzés nélkül jutnak el az illegális piacra - hangsúlyozta Lucenko.

Nyilvánvaló, hogy a tramadol nem orvosi célokra készül ilyen hatalmas tételekben. A gyártás kvóták általi korlátozása, melyet ugyancsak idén kíséreltek meg, nem járt az elvárt eredménnyel, mivel hiányzott az előállítás ellenőrzésének hathatós mechanizmusa. Idén így 80 millió adag tramadol készült, amelyet 44 vállalatnak értékesítettek, miközben a kvóta csupán 26 millió adag előállítását tette volna lehetővé. E gyógyszerek egy jelentős része az illegális kereskedelemben köt ki, s a szórakozóhelyeken, patikákon, illegális dílerhálózatokon keresztül jut el a "fogyasztókhoz".

Az idei esztendő első négy hónapja során a rendőrség 2,124 millió adag illegálisan birtokolt és forgalmazott tramadolt foglalt le. A rend őrei 23,7 ezer kábítószeres bűncselekményt fedtek fel, kábítószer-kereskedők 11 szervezett bűnözői csoportját leplezték le. A bíróságokra továbbított ügyek alapján 2613 kábítószer-értékesítőt vonnak felelősségre.

Mostantól a rendőrség a miniszteri kabinet rendelete és a megfelelő belügyminisztériumi ukáz alapján ellenőrzés alá von minden tramadolt előállító vállalatot. Amennyiben a gyártó nem rendelkezik a narkotikus szerek előállítására vonatkozó speciális licenccel - hiszen a tramadol most már kábítószernek minősül -, a rendőrök plombával lezárják a készítmény gyártására szolgáló berendezéseket, s a bíróságra továbbítják az ügyet - jelentette be Jurij Lucenko. Azok a személyek, akik a tramadol törvénytelen értékesítésével foglalkoznak, büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak kábítószerek értékesítéséért a büntetőtörvénykönyv 305-321. paragrafusai alapján, amelyek tíz évig terjedő börtönbüntetés kiszabását helyezik kilátásba.

Ukrajnában jelenleg 14 gyógyszergyártó vállalat rendelkezik érvényes licenccel a tramadol előállítására. Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter arról biztosított, hogy a tramadol forgalmazása mostantól a narkotikus szerekre vonatkozó normák alapján történik. Az ellenőrzés kiterjed majd a gyógyszer előállítására és a betegek számára történő értékesítésére egyaránt. Azok, akiknek valóban fájdalomcsillapítóként van szükségük a tramadolra, továbbra is hozzájuthatnak a készítményhez a piros sávos orvosi recept alapján.

Milyen eredménnyel járt a tramadol kábítószerré nyilvánítása? Egyelőre csupán annyival, hogy a készítmény megdrágult a feketepiacon. Míg korábban a szer egyetlen adagja 7 hrivnyába került, jelenleg már 14-be. Egy 50 tablettás csomag ára 100-170 hrivnya lett. Azaz nőtt a kábítószer-kereskedők bevétele...

Persze a rendőrség sem ül ölbe tett kézzel. A huszti rendőrök a közelmúltban őrizetbe vettek egy kórházi ápolónőt, aki 21 ampulla tramadolt őrzött a páncélszekrényben a megfelelő kísérőokmányok nélkül. Egy nagyszőlősi járási nő 4 ampulla aminazint, 4 ampulla dimedrolt, valamint 4 tramadolt vásárolt az orvostól az ambulancián. Az ügyben bűnügyi eljárás indult. A rahói rendőrök szintén lefoglaltak 40 ampulla tramadolt, amelyet egy kórházi főnővér úgy adott át a belgyógyászati osztályra, hogy előzetesen nem jegyezte be a nyilvántartókönyvbe. Dimedrol értékesítésén bukott le két ungvári lakos, a kisbereznai ukrán-szlovák határátkelőhelyen pedig egy Skoda Octavia szlovák állampolgárságú tulajdonosától 20 tramadol tablettát foglaltak le.

(Kárpátalja/Sztarij Zamok - Palanok)