Vastagabb pénztárcával a határokon

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

Az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) legfrissebb rendelete értelmében július végétől jelentősen megnövekednek azok a pénzösszegek, amelyekkel írásbeli nyilatkozat tétele nélkül léphetik át az ukrán határt az utazók.

Az UNB vonatkozó rendelete alapján, amely az ukrán vámhatóságok kezdeményezésére született, s melyet június 11-én jegyzett be az Igazságügyi Minisztérium, ez év július 27-től a jelenlegi 3 ezer dollár helyett már 10 ezer eurónak megfelelő valuta birtokában kelhetnek át az utasok a határállomások "zöld" folyosóin, illetve sávjain. Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer euróig terjedő összeget nem kötelező feltüntetni a vámáru-nyilatkozatban (persze, a vámtisztviselők szóbeli kérdésére meg kell nevezni, s igénylés esetén le is kell számolni a nálunk lévő összeget).

A fent nevezett összegen felüli pénzmennyiség kivitele és behozatala úgyszintén nem ütközik majd korlátba, a feltétel csupán az, hogy az utazónak a teljes összeget fel kell tüntetnie a deklarációban.

Ezzel párhuzamosan arra is mód nyílik, hogy a nemzetközi egyszerű és az expressz postai küldeményekben - a postai szabályzatot figyelembe véve - 300 eurót meg nem haladó készpénzt küldjön a feladó Ukrajnába, avagy külföldre.