Sajtószemle

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

Népszabadság

A szociális segélyek megkurtítása révén, azaz a 30-50 százalékos jövedelemcsökkenés tartóssá válása ellenére hogyan sikerülhetett elnyomni a roma éhséglázadásokat? - teszi fel a kérdést Tanács István Szlovákia prosperáló gazdaságával foglalkozó cikkében. Megállapítja, hogy Szlovákiában jóval gyengébb az a - Magyarországon balliberálisnak nevezett - véleményformáló értelmiségi csoport, amely a romák szociális segélyeinek megnyirbálását rasszizmusnak minősíti. Szlovákiában mind a politikai baloldal, mind a jobboldal erősen épít a nacionalizmusra. Így aztán nehéz lett volna tömeges támogatottságot szerezni annak a nézetnek, hogy a romáknak továbbra is joguk van több pénzt kapni a segélyekből, mintha dolgoznának. A roma szervezetek az Európai Bizottsághoz fordultak, de azok elengedték a fülük mellett a panaszokat.

168 óra

Vágó István egyre többször lép ki a kvízmester szerepköréből, eszmei hovatartozását sem titkolva nyilatkozik a közélet dolgairól: "Itthon az ellenzék rögtön akadályozza a kormányt, ha az a szlovákokhoz hasonló lépésekkel próbálkozik. Márpedig Szlovákiában végigvitték az itthon elgáncsolt reformokat."

Magyar Nemzet

Róna Péter Amerikában élő közgazdász szerint Magyarországon hiányzik egy értelmes, hatékony, hosszú távú gazdasági stratégia. Ennek se híre, se hamva. Ha 2008 végéig nem alakul ki a meggyőző és iránymutató stratégia, megkezdődik a gazdasági gátak repedése és 2009 nagyon szomorú év lesz.

Kárpáti Igaz Szó

Az újság hirdetéseiben olvassuk: Nagyija levette a Csobán család gazdaságáról a rontást, talizmánt adott a boszorkányság ellen, és azóta "a tehénnek újra van teje, és a kertben pedig már nem találni szemetet."

Deák Ferenc egyetemi tanár, főiskolai előadó nyilatkozza, hogy számára hiteles az írott szó, mert feltételezi és hiszi, hogy aki leírja a sorokat, az méltósággal és hozzáértéssel teszi. Egy valamivel viszont nincs kibékülve az írott sajtóval kapcsolatban: amikor minden tudományos alapot nélkülöző írásokkal, legyenek azok akár fizetett hirdetések, kábítják a népet.