Ön hogyan készül a decemberi ünnepekre?

2007. december 21., 09:00 , 362. szám

December havában egymást követik az ünnepek: a karácsony, jó néhány nevezetes névnap, az ó- és újévi vigadozás. E témában kérdeztük meg néhány olvasónkat: hogyan is zajlik náluk a felkészülés.

Horkay Mária (Szernye): Karácsonyra és az újévre nem készülök különleges dolgokkal: egy kis nagytakarítást, némi sütés-főzést. Ekkortájt van a születésnapom is, de a családom nagy része távol van tőlem, így nincs kivel nagy ünneplést csapni. Elkészítek néhány hagyományos ételt (bejgli, tört krumpli, sült és rántott hús stb.), aztán csendesen, sokat pihenve élvezzük az emelkedett hangulatot.

Kiss András (Ungvár): A családommal közösen készülünk a karácsonyi ünnepekre, mindenkinek vannak feladatai: a nagylányom takarít, a feleségem készíti el az ünnepi menüt, én pedig a lakás díszítésével, valamint a megfelelő fenyőfa megvásárlásával foglalkozom. Ez a folyamat már két-három héttel az ünnep előtt beindul, de a nagyja általában az utolsóra marad. A karácsonyi menühöz a hozzávalókat a feleségemmel közösen vásároljuk meg, aztán amit lehet, előre elkészítjük. A családomban szokás egymás megajándékozása, mindenki egyedül vásárol valami apróságot a többieknek, azokat a fa alá tesszük, s szenteste kibontjuk. Régebben lejártunk falura, a szüleimhez, akikkel közösen ünnepeltük Jézus születését, de ma már, sajnos, csak itthon, a panellakásban tartózkodunk, ugyanis ők már nincsenek közöttünk.

Zadránszky Adolfné Eib Margit (Gyertyánliget): Mi úgy készülünk lelkileg a karácsonyra, hogy templomba megyünk, gyónunk, áldozunk. A nagy készülődésben persze figyelmet fordítunk a rendre, sütünk-főzünk. A család férfiai megvásárolják a fenyőfát. Régebben az erdőről hoztuk mi is, de most már nem lehet, mert nagyon sok fát kivágtak, s nem engedik a hatóságok. Az ünnepi menü általában gombalevesből, rántott halból, franciasalátából áll, inkább böjtös ételeket készítünk. Eddig családi körben ünnepeltünk, de most annyira szétszóródtak a családom tagjai, egyik Magyarországon, a másik Angliában, hogy idén csak szűk körben fogunk összegyűlni.

Zselinszki Éva (Rahó): Mivel katolikus vagyok, először mindig a lelkemet készítem fel ezekre az ünnepekre: a templomban elvégzem a karácsonyi gyónást. Azután a családom gyerektagjaival gyakoroljuk a kántáló énekeket. Összeállítjuk a karácsonyi menüt, ami kimondottan csak böjtös ételekből áll. Készítünk gombával töltött káposztát, sült halat, babsalátát, s édességnek bobájkát. A családom minden tagját szenteste hagyományosan én látom vendégül, nálam van a vacsora. Nekem a karácsony ezt jelenti: együtt eszünk, együtt imádkozunk, együtt vagyunk.

Juhos Sándorné (Visk): Mivel én már régóta betegséggel küszködöm, a férjem az, aki a karácsonyi előkészületekkel foglalkozik. Ő mondta, hogy inkább mindent megveszünk, ami kell, mert nekem nagyon nehéz bármit is csinálni. Ő rendez mindent, hogy nekem könnyebb legyen. A gyerekeim messze vannak, így csak ketten fogunk ünnepelni, bár várom őket.

Mitro Ilona (Szelmenc): Hívő katolikusként várjuk a karácsonyt, adventi koszorút is készítettünk. Hárman vagyunk a fiammal és a férjemmel, így ünneplünk majd. Két héttel korábban már elkezdjük a ház kitakarítását, aztán levágjuk a disznót, amiből majd sütjük-főzzük az ünnepi menüt. Karácsonyra általában bobájkát készítünk és gombalevest, némi aprósüteményt. Állítunk fenyőfát, de még emellett égőkkel kidíszítjük a házat kívülről is.

Telek István (Királyháza): Az adventi időszakban eljárunk misére, s az adventi koszorún is lelkiismeretesen gyújtogatjuk a gyertyákat. A karácsonyi készülődést mindig a takarítással kezdjük. Amikor már egy kicsit rendbe hoztuk a házat, megvásároljuk a megfelelő karácsonyfát, azt beállítjuk a kellő időben, s én az unokámmal feldíszítem. Közben beszerezzük a szükséges ételeket, élelmiszer-alapanyagokat, italokat. Szentestére általában nem jön össze a család, esetleg felhívnak telefonon, ezért erre a napra nem is készülünk olyan nagyon, inkább az utána következő István-napra. Az ünnepi menüben általában húsleves, rántott hús, fasírozott, kisütött tyúkcomb, töltött káposzta, krumplisaláta és sokféle sütemény van, amit természetesen nem egy nap fogyasztunk el, de a feleségem szereti előre elkészíteni, hogy az ünnep ideje alatt ne töltsön a főzéssel sok időt.

Snicer