Szobor a támogatónak

Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon

2007. december 14., 09:00 , 361. szám
Pieter van Driel: "Én nem vagyok fontos, nem vagyok több egy segítő kéznél."

A holland Pieter van Driel, vagy ahogy a kárpátaljai református gyülekezetekben ismerik, Péter bácsi 1979-től rendszeresen látogatja vidékünket, nagyon sok segítséget, támogatást nyújtva kárpátaljai intézményeknek. Több mint tíz templom építésénél, felújításánál, parókiák építésénél segített, a falvakat romba döntő árvizek után ő szervezte meg a hollandiai segítséget, gyűjtéseket kezdeményezett és kezdeményez ma is hazájában kárpátaljai kórházak és református iskolák támogatására, és mindezt önzetlenül. Ő az, aki előteremtette az anyagi eszközöket ahhoz, hogy Nagydobronyban 12 évvel ezelőtt beindulhasson az első egyházi gyermekotthon, amely mára egész Ukrajnában ismert mintaintézménnyé vált.

A Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban bensőséges ünnepségen köszönték meg Pieter van Drielnek tisztelői eddigi kárpátaljai munkálkodását. Katkó László, a gyermekotthon igazgatója röviden ismertette a 15 évvel ezelőtt elkezdett építkezéstől máig az intézmény történetét a több mint öt országból összesereglett vendégek előtt. A holland támogatók közül Adrian de Boo beszélt az intézményben folyó munkáról, és arról, hogyan indították a vidékünkön működő gyermekotthonokban látottak a holland alapítókat egy példa értékű intézmény létrehozására. Horkay László, a Kárpátaljai Református Egyházkerület volt püspöke, a nagydobronyi református gyülekezet lelkipásztora Isten áldását kérte jótevőjükre és a gyermekotthonban nevelt kis árvák életére, majd felkérték van Driel urat, hogy leplezze le az intézmény aulájában felállított szobrot. Péter bácsi ekkor látta meg, hogy a szobor őt ábrázolja, a szervezők ezt addig előle gondosan eltitkolták. Pieter van Driel elérzékenyülten mondta: "Nagyon meg vagyok hatva és zavarban is vagyok. El se tudtam képzelni, hogy különböző országokból miért gyűltünk ilyen sokan össze ma este. Én nem vagyok fontos, nem vagyok több egy segítő kéznél. Tudom, hogy amit tettünk, az a szükséget tekintve csak egy csepp a tengerben. De egy csepp is nagy jelentőségű lehet, amikor az az Isten munkája."

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta, hogy nincs is talán olyan gyülekezet Kárpátalján, ahol ne ismernék Péter bácsi nevét, ő az, aki által az Úr Kárpátalján nagyon sok csodát művelt.

Az ünnepséget a Kárpátaljai Református Egyház világi és egyházi vezetői mellett számos támogató és vendég is megtisztelte jelenlétével, többek között tizenegyen Hollandiából; ott volt dr. George Szilágyi, az amerikai Sharing America's Resources Abroad Alapítvány elnöke, valamint a skót Donald Fraser, akik ugyancsak fontos támogatói az intézménynek. De rajtuk kívül Németországból és Magyarországról is érkeztek szponzorok, nekik köszönhetően működik ma is az otthon. Az ünnepségen tolmácsként működött közre Szabó Dániel, a magyar presbiteri szövetség elnöke, megjelent Viktor Macola, a megyei szociális osztály vezetője, Szilvási Zoltán, Nagydobrony polgármestere, Katona Béla és Kántor József, a Nagydobronyi Református Líceum és a Középiskola igazgatója, dr. Lena Ljah, megyei fő-gyermekneurológus, több ismert kárpátaljai orvos és közéleti személyiség.

Az ünnepi vacsoránál Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök átadta Pieter van Drielnek a Kárpátaljai Református Egyház Zsinatának elismerő díszoklevelét.

Badó Zsolt