Hitelkártyacsalás

Bíróság előtt az ügy

2007. október 19., 10:00 , 353. szám

Bíróság elé került annak a két banki alkalmazottnak az ügye, akik a vád szerint egy országos pénzintézet munkácsi fiókjában hamis hitelkártyákkal károsították meg munkaadóikat.

Mint érdeklődésünkre Ihor Szkreklja, a munkácsi rendőrség illetékes főfelügyelője elmondta, az ügy gyanúsítottjai mit sem sejtő polgárok adatait felhasználva állítottak ki hitelkártyákat, s azokkal jelentős összegű, általában 1000 és 4000 hrivnya közötti hiteleket vettek fel banki automatákból. Az okozott kár, becslések szerint, elérheti a 200 ezer hrivnyát.

A csalásra akkor derült fény, amikor többen - köztük a bank korábbi ügyfelei is - értesítést kaptak a pénzintézettől, hogy törlesszék adósságukat, amelyről azonban természetszerűleg mit sem tudtak. A felháborodott polgárok ilyenkor általában a rendőrséghez fordultak, amely az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan fogadta és vizsgálta a panaszokat.

Egyik beregszászi olvasónk is jelezte, hogy fizetési felszólítást kapott a banktól. "Mérhetetlenül felháborított az eset - meséli a magát megnevezni nem kívánó olvasónk -, hiszen nem sokkal azelőtt fizettük vissza az utolsó fillérig a banktól korábban felvett kölcsönt. Mindjárt másnap Munkácsra utaztam. A bankfiókban természetesen egykettőre kiderült, hogy semmiféle tartozásom nincs, s elnézést is kértek a kellemetlenségért. Ennek ellenére kérvényt kellett írnom a bankhoz címezve, hogy foglalkozzanak az üggyel, s további két alkalommal voltam kénytelen felutazni Munkácsra, a milíciára, hogy ezt az esetet is kinyomozzák. Az ügy tehát nemcsak kellemetlenséggel, hanem kézzelfogható kárral is járt, hiszen a három munkácsi út költsége engem terhelt; arról nem is szólva, hogy utazásaimat a munkahelyemen sem nézték jó szemmel."

A nyomozó hatóság együttműködik a megkárosított pénzintézettel, ám elmondásuk szerint nincs garancia arra, hogy nem derül fény ugyanezen tettesek által elkövetett újabb esetekre, azaz, hogy nem kapnak alaptalan fizetési felszólításokat a banktól további mit sem sejtő állampolgárok.

Ennek tudható be, hogy az elsők között felderített 34 csalási eset immár a bíróság elé kerülhetett, ugyanakkor a rendőrség jelenleg további 18 lakossági bejelentést vizsgál, melyek várhatóan szintén még e hónapban a bíróság elé kerülnek.

hk