Búcsú Munkácsytól

Kiállítás

2007. október 19., 10:00 , 353. szám

A hétvégén zárta kapuit az a Munkácsy Mihály festményeiből és személyes tárgyaiból rendezett kiállítás, amely Pákh Imre munkácsi származású New Yorkban élő magyar üzletember és műgyűjtő, valamint a Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum jóvoltából volt látható július közepe óta a munkácsi várban. Sokak meggyőződése szerint az év kárpátaljai kulturális eseményétől búcsúztunk.

A nyitva tartás utolsó napjaiban szinte folyamatos volt a sorban állás a múzeum bejáratánál. Ott sorakoztak mindazok, akik az utolsó pillanatokra halasztották a Magyarországon és Erdélyben is nagy sikerrel bemutatott tárlat anyagának megtekintését, de sokan voltak a látogatók között, akik látták már a festményeket, s most a szó szoros értelmében búcsúzni jöttek azoktól. Az ember óhatatlanul arra gondolt, ki tudja, hány emberöltőnek kell ismét eltelnie, mire ismét szülőföldjén rendeznek kiállítást Munkácsy alkotásaiból.

Pákh Sándor, a műgyűjtő Imre testvérbátyja elégedetten nyilatkozott a tárlat szervezéséről és lebonyolításáról. Mint kifejtette, egyértelműen megérte az erőfeszítést, hogy a kiállítást a helyi, kárpátaljai közönség is megtekinthesse. A nyitva tartás alig három hónapja alatt 76 ezren látták a kiállítást, ami - bár efféle statisztikát senki nem vezetett eddig - bizonyosan abszolút kárpátaljai nézőcsúcsnak tekinthető. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a szervezők szerették volna meghosszabbítani a tárlat nyitvatartási idejét, ám a korábbi megállapodások és engedélyek ezt nem tették lehetővé.

A kiállítás anyagának szállításhoz való előkészítése mindjárt hétfőn megkezdődött. A sietség indokolt, hiszen a tervek szerint alig néhány nap múlva már Eger művészetkedvelő közönsége gyönyörködhet a képekben, melyeket eddig nekünk volt szerencsénk csodálni a szervezők jóvoltából. Köszönet illet mindenkit, aki hozzájárult ehhez a feledhetetlen eseményhez.

hk