Vágkirályfai emlékmű

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

1938-ban már avattak egy Szent Jobb-emlékművet a felvidéki Vágkirályfán, amelynek a későbbi hatalom csak a talapzatát hagyta meg. A Szentkirály Szövetség és az Európai Unió támogatásával most sikerült egy új, nagyobb művészi értékű emlékművet állítani, amellyel a szobor fiatal alkotója Szent István szellemiségét kívánta megjeleníteni.

- Ez egy áldó kéz, vagy intő kéz is lehet akár, de leginkább a spiritualitást szerettem volna előtérbe helyezni. Azt, ahogyan bejutott egyáltalán a kereszténység a Kárpát-medencébe Szent István uralkodása által - mondta el Csillag András szobrászművész.

Az emlékmű helye jelzés értékű, a falu közepén, az iskola előtt áll.

- A népszámlálási statisztikai adatok arról beszélnek, hogy homogén közösségben élünk, majdnem 98% a magyarság részaránya. Ugyanakkor a mindennapi élet, az iskolák, az óvodák nem erről tanúskodnak - véli Bergendi Ferenc polgármester.

A vágkirályfaihoz hasonlóan egyre zsugorodó iskolák mutatják, hogy sajnos nem ez az egyetlen olyan községe a Felvidéknek, ahová vigyázó, intő és óvó Szent Jobbot kellene állítani. (Kárpáti Krónika)