Táborzárás, tábornyitás...

KMPSZ-táborok Beregszászban

2005. augusztus 12., 10:00 , 239. szám

Egy hétig tartott, s a múlt pénteken rendkívül jó hangulatú záróünnepséggel ért véget Beregszászban az immár 12. alkalommal megrendezett angol nyelvű bibliatábor.

A kárpátaljai magyar iskolák tanulói számára a Beregszászi Református Egyházközség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola által közösen szervezett nyári tanfolyam célja a diákok angolnyelv-tudásának tökéletesítése volt, de legalább ilyen fontos szerephez jutott a hit. Az esemény programjának szerves részét képezték az áhítatok, a nyelv gyakorlása során pedig bibliai történeteket, zsoltárokat is feldolgoztak.

Idén az anyaországi támogatások elmaradása, illetve késése miatt a gyerekeknek anyagilag is hozzá kellett járulniuk a tábor rendezési költségeihez, ám a résztvevők száma ennek ellenére sem csökkent az elmúlt évekhez képest.

A Rákóczi-főiskola által befogadott mintegy 130 résztvevő számára nagy-britanniai, egyesült államokbeli és magyarországi tanárok tartották az igen változatos előadásokat és foglalkozásokat, s részt vett a napi programok szervezésében-lebonyolításában a főiskola mintegy háromtucatnyi, szakmai gyakorlatát végző angol szakos diákja is.

A péntek esti záróünnepségen, melyre a főiskola új épületének Esztergom termében került sor, a gyerekek tanáraikkal együtt bőséges ízelítőt adtak mindabból, amit a foglalkozásokon tanultak, alátámasztva egyúttal a szervezők észrevételét is, hogy az idei tábor különlegessége a rendkívül jó hangulat és a csapatszellem volt.

bkv

Hétfőn nyitotta meg kapuit Beregszászban, a Kölcsey Ferenc Szakkollégiumban a KMPSZ közép- és általános iskolások számára meghirdetett Abacus matematikai tábora.

A nyitóünnepségen Kulin Judit táborvezető, a főiskola tanára üdvözölte a diákokat, majd tájékoztatta őket a programról. A 67 táborozó tudásszintfelmérő tesztet töltött ki, amelynek eredményei alapján öt csoportba osztották be őket. Az egyhetes táborban délelőttönként olyan kötetlen, játékos matematikai foglalkozásokon vesznek részt a diákok, ahol a középiskolai tananyagból egyelőre kimaradó, de a különböző versenyeken évről évre visszaköszönő témákkal ismerkedhetnek. Délutánonként általános műveltségüket gyarapíthatják a gyerekek: a kárpátaljai népművészetről Prófusz Marianna, a népművészet mestere, a kártyajátékok történetéről Balázsi Csaba, a Beregszászi Bridzsklub elnöke, a számítógépes zeneszerzésről Popovics Béla, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke, a számítástechnika fejlődéséről pedig Beregszászi István főiskolai tanár előadásait hallgathatják meg. A táborozók különböző játékok mellett megtanulhatják a batikolás, a fonalgrafika és az origami alapvető fogásait, levezetésképpen pedig sportolhatnak. Esténként a diákok által kiválasztott filmeket vetítenek a filmklubban. A táborozók a tavalyihoz hasonlóan, ezúttal Ungváron városi akadályversenyen is összemérhetik edzettségüket és tájékozódó képességüket, amivel a szervezőknek az a céljuk, hogy jobban megismerjék Kárpátalja városait. Tavaly például Munkácson, tavalyelőtt Beregszászban szerveztek akadályversenyt. Megnyugtathatjuk a szülőket: a matematikatáborban láthatóan jól érzik magukat a gyerekek, hisz tanulás mellett pihenhetnek, sikerélményekkel és új barátokkal gazdagodhatnak.

B. Zs.