Jövőre várható az ötéves nemzeti vízum?

Üléseztek a Máért szakbizottságai

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

Budapesten üléseztek június 30-án a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szakbizottságai.

A Máért Állampolgársági és Önkormányzati Szakértői Bizottságának ülésén Avarkeszi Dezső kormánymegbízott tartott tájékoztatót az állampolgársággal és a tartózkodással összefüggő magyarországi rendelkezések fontosabb változásairól. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta: az anyaország kormányzata keresi a megoldást a vízumkérdésre a schengeni szerződés életbelépése utáni időszakra. A tervezett megoldások egyike az úgynevezett ötéves nemzeti vízum bevezetése lenne 2006. január 3-i hatállyal, amelyet a határon túli magyarok, illetve a magyar kultúrával kapcsolatban álló személyek igényelhetnének, s amelyek ezen öt év alatt korlátlan időtartamú tartózkodást biztosítanának Magyarország területén.

Elhangzott továbbá, hogy a kidolgozás stádiumában van a nemzetpolgárság, illetve az ehhez kapcsolódó útlevél koncepciója is. Végleges döntés ezekkel kapcsolatban legkorábban ősszel születhet majd.

A tanácskozáson megvitatták a magyarországi és a határon túli önkormányzatoknak az európai uniós pályázatokon történő közös részvételének lehetőségeit is. Brenzovics László ezzel kapcsolatban olyan intézmény létrehozását javasolta, mely elősegítené, hogy a határon túli magyarság is európai forrásokhoz juthasson a pályázatok révén.

A Máért Gazdasági Szakbizottságának ülésén, ahol a kárpátaljai magyarság képviseletében jelen volt Csizmár Béla, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének alelnöke, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője is, mindenekelőtt a határon átnyúló gazdasági prioritások meghatározása, a Szülőföld Gazdaságfejlesztési és Munkahely-teremtési Keretprogram végrehajtásának áttekintése, illetve a Szülőföld Alapról szóló törvénnyel és a határon túli vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos egyéb kérdések szerepeltek napirenden.

kv