Felújítják a kőrösmezei magyar iskolát

Segített a holland segélyszervezet

2005. július 8., 10:00 , 234. szám

Mint minden évben 2001 óta, az idén is hazánkba látogatott a World Servants holland segélyszervezet, amely egyházi és alapítványi intézmények építésében, felújításában nyújt segítséget. Ez volt a nyolcadik alkalom, mikor önkéntesek részvételével felújítottak és kibővítettek egy épületet. Idén a kőrösmezői magyar tannyelvű általános iskolára esett a választás. Az iskola és óvoda épületének nagy része az Egymásért Alapítvány támogatásával lett felújítva. A holland csoport a tetőtér beépítését és a lépcsőház felépítését vállalta. Az önkéntesek egy hétre érkeztek, ez alatt az idő alatt mindvégig lelkesen dolgoztak, bár egyikük sem építkezési szakember. Hollandia különböző részeiről jöttek, de mindnyájuknak egy volt a céljuk - segíteni a peremvidéken élő magyarok megmaradását. A tetőtér beépítésével lehetővé válik, hogy több osztály indulhasson (hisz eddig csak négy tanterem volt készen), valamint lehessen az iskolának számítógépterme, könyvtára és nagyterme.

Csodálatra méltó a helyi szervezők munkája. Wizauer Magdi néni, az iskola lelke, és Francz Ignác János, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke nélkül nem lenne ma magyar nyelvű oktatás Kőrösmezőn. Az ő kitartásukon és igyekezetükön alapszik a 36 óvodás és 34 iskolás gyermek oktatása és étkeztetése.

Mióta megnyíltak az iskola kapui, minden évben indul egy új osztály.

A csoport tagjai nem csak az építkezésben vettek részt. Különböző programok által ismerkedtek a helyi emberek életével, mindennapjaival. Családokat látogattak, elmentek különböző intézményekbe, mint például a helyi kórházba, és megnézték a fafeldolgozó vállalatot. Ittlétük alatt gyerekprogramokat szerveztek, ahol a kicsik bibliai történeteket hallhattak, játszhattak, angol és holland nyelvű énekeket tanulhattak.

Az utolsó napon ünnepélyes keretek között átadták a munkájukat az iskola igazgatójának és a polgármesternek, valamint a szülőknek. A csoport vezetője Harry Nordhoff köszönetet mondott Kőrösmező lakosainak a szeretetteljes fogadtatásért, és elmondta, hogy sokat tanultak ez alatt az idő alatt az itt élő emberektől.

Margitics Ildikó,