"Mindent Isten nagyobb dicsőségére"

Papszentelés a Szent Márton-székesegyházban

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Ezt a gondolatot választotta szentelési jelmondatává a június 27-én, a Munkácsi Szent Márton-székesegyházban pappá szentelt Németh Sándor. Sándor atya Ungváron született, az Ungvári Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A diplomaosztást követően jelentkezett Majnek Antal római katolikus megyéspüspöknél, hogy vegye fel kispapjai sorába.

Az ünnepség kezdetén Papp Sándor aknaszlatinai plébános az egyház nevében felkérte Majnek Antal megyéspüspököt, hogy szentelje fel a kiválasztott testvért a felelősségteljes áldozópapi szolgálatra. A püspök atya felsorolta a papsággal járó feladatokat, az Úrnak tetsző út betartására intve a felszentelés előtt álló ifjút. Így szólt hozzá: "Te pedig, kedves fiam, aki az áldozópapságra emelkedsz, mindenekelőtt vedd ki részedet Krisztusnak, a mi Mesterünknek szent tanítói hivatásából. Hirdesd mindenkinek Isten igéjét, amelyet te magad örömmel elfogadsz. Elmélkedj el az Úr törvényén, és úgy foglalkozz vele, hogy amit olvasol, azt hidd, amit hiszel, azt tanítsd, és amit tanítasz, azt kövesd is" - hangzott az intelem.

Ezután az ifjúnak nyílt szándékkal nyilatkoznia kellett arról, vállalja-e a papi hivatást. A püspök atya kérdéseire Németh Sándor ismételten azt válaszolta: "Akarom!" Akaratának kinyilvánítása után a zsúfolásig megtelt székesegyházban mindenki térdre borulva könyörgött az Úr áldásáért a kiválasztottra, majd a püspök atya, valamint a jelenlévő papok kézrátétellel felszentelték Németh Sándort. A felszentelés után az új papot miseruhába öltöztették, majd közös imára került sor. Az ünnepi szentmise a magyar és a pápai himnuszok eléneklésével ért véget.

Fischer Zsolt