Szeretnének emléket állítani a nagyságos Fejedelemnek

Mi újság Benében?

2005. február 18., 09:00 , 214. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Benei Alapszervezetének mindenekelőtt arról marad nevezetes a 2004-es esztendő, hogy novemberben emlékművet avattak a sztálini lágerekbe elhurcolt benei magyar férfiaknak, valamint a világháborúkban elesett helyi katonaáldozatoknak. A 2001-ben újjáalakult alapszervezet jelenleg mintegy 200 tagot számlál.

- Sokáig téma volt a faluban, hogy a temetőkerti kopjafa már elavult, és szükség van egy kőből készült emlékjelre. Tavaly november 14-én aztán a helyi általános iskola udvarán felavattuk a gránittömbből készült emlékművet, melyen 33 benei lágeráldozat és 19 honvéd neve szerepel annak bizonyságául, hogy a közösség őrzi emléküket - mondja meghatottan Molnár László alapszervezeti elnök.

- A nyár sem maradt rendezvény nélkül...

- Augusztus 20-án megtartottuk Szent István-napi ünnepségünket, amelyet 2001 óta minden évben megszervezünk. Tapasztalatom szerint a tagság igényli az ilyen megmozdulásokat. A legaktívabbak ilyenkor rendszerint a fiatalok és az idősebb generáció.

- A községben meglehetősen érdekesen alakult az ukrajnai elnökválasztás eredménye.

- Valóban. Az első forduló Janukovics győzelmét hozta, aki 251 szavazattal kapott többet, mint Juscsenko. A megismételt második fordulóban azonban megfordult az eredmény: immár Juscsenko kapott többet 110 szavazattal. Benében így 57,94 %-kal nőtt a Juscsenkót támogatók száma az első és a harmadik fordulót tekintve. A változáshoz nagyban hozzájárult a KMKSZ agitációs munkája is, melynek során igyekeztünk minden választópolgárt megszólítani. Az emberek emellett annak is hangot adtak voksolásukkal, hogy elégedetlenek a hatalmat gyakorlók munkájával. Olaj volt a tűzre, hogy Benében is megjelentek a durva Juscsenko-ellenes röplapok, melyekben többek között árulónak nevezték azokat, akik Juscsenkót támogatják szavazatukkal. Ez a hangnem felháborította az embereket, így ez a "kampányfogás" fordítva sült el.

- Mik a terveik a 2005-ös esztendőre?

- Még a Rákóczi-évfordulóra szerettünk volna emlékoszlopot állítatni Benében a nagyságos Fejedelem tiszteletére. Tudniillik 1703 júniusában Rákóczi Ferenc Bene községen keresztül vonult hadaival Újlak felé, a szabadságharc híres, első győztes csatájának helyszínére. Az emlékjelállítás támogatására beadott pályázatunk akkor eredménytelen volt. Az elképzelésünket azonban nem adjuk fel, mindenképpen szeretnénk, hogy Benében legyen emléke Rákóczi Ferencnek.

Badó Zsolt