A tárolási problémákról néhány szóban III.

December a gyümölcsösben

2004. december 24., 09:00 , 206. szám

A tárolt gyümölcsön több gombafaj megtelepedhet, gazdaságilag mérhető kárhatása azonban csak néhánynak van. Ilyen a penicilliumos rothadás, vagy zöldpenész, aminek a kiváltója egy gomba. A kissé besüppedt, romlott folt közepén szinte mindig megtalálható valamilyen sérülés nyoma. Ez a folt a tárolás vége felé a gyümölcs bármely részén kialakulhat. A penicilliumos rothadás a körtének is az egyik legsúlyosabb szüret utáni betegsége. A leghatásosabb védekezés ellene az, ha a gyümölcs sérülését minimálisra csökkentjük, és szigorúan betartjuk a tárolás higiéniai követelményeit!

Ugyanilyen fontos ezeknek a feltételeknek a betartása a szürkepenész vagy botritiszes rothadás kivédéséhez is, amely például az almán körkörösen terjedő világos vagy sötétbarna foltként jelenik meg, elborítva az egész gyümölcs felületét. A fertőzés előrehaladott szakaszában a romlott részen egérszürke, vattaszerű telepek alakulnak ki.

A körtén a tárolóban kifejlődő szürkepenész már szüretkor megjelenik. Előrehaladott állapotban kellemes, erjedt illata van, ami egyértelműen megkülönbözteti a többi tárolási romlástól.

Az egyik legismertebb gombabetegségnek, a moníliának a tárolóban kétféle megjelenési formája van: penészgyepes és gombatelep nélküli, úgynevezett feketerothadásos. Száraz levegőben a folt először barna, majd hirtelen megfeketedik, miközben kiterjed az egész gyümölcsre. A héj bőrszerű, fényes és sima lesz. A leghatásosabban úgy védekezhetünk ellene, hogy a sérült héjú gyümölcsöket kiszűrjük, nehogy az a tárolóba kerüljön.

M. B.