"A diabétesz egy sajátos életforma"

November 14. – a cukorbetegek világnapja

2004. november 12., 09:00 , 200. szám

A világon mintegy 150 millió ember szenved cukorbetegségben, a fejlődő országokban a lakosság 5-6%-a. Ukrajnában több mint egymillió a nyilvántartott diabéteszes beteg, ám számuk ennél jóval több is lehet, mert sokan nincsenek tudatában betegségüknek. Az orvoshoz későn fordulók veséjében, látásában, szívében nagy kárt okozhat e betegség, ami pedig inzulinnal vagy tabletta formájú vércukorszint-csökkentő szerekkel jól kezelhető.

Különbséget kell tenni a genetikailag öröklődő, ún. fiatalkori, illetve a felnőttkori cukorbetegség között. A világon katasztrofális mértékben növekvő betegszám az utóbbi változatra érvényes, aminek okát egyelőre nem fejtette meg az orvostudomány. A szerzett cukorbetegség rizikófaktorai: túlsúly, kevés mozgással járó életmód, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás. Németországban a cukorbetegség megelőzése érdekében állami program népszerűsíti a kerékpározást a városi tömegközlekedésben, amihez mind több biztonságos kerékpárutat építenek.

Kárpátalján jelenleg közel húszezer a nyilvántartott cukorbetegek száma, egyharmaduk (közel 3000 személy) inzulinfüggő beteg, kétharmaduk (12-14 ezer személy) szenved felnőttkori cukorbetegségben és szed rendszeresen vércukorszint-csökkentő tablettát – tájékoztat dr. Olga Krafcsik, a megyei kórház endokrinológiai osztályának vezetője.

– A fiatalkori, illetve a felnőttkori cukorbetegség két különböző betegségforma, így az utóbbi gyors terjedése nem vonja maga után az inzulinfüggő betegek számának növekedését. A fiatalkori cukorbetegség viszonylag könnyen diagnosztizálható. A klasszikus tünetek: szomjúság, éhség, fogyás-gyengeség, gyakori vizelés. A felnőttkori cukorbetegséggel ellenben gyakran évekig elélnek az emberek anélkül, hogy fény derülne rá. Gyakran csak a cukorbetegség által kiváltott szövődmények – látászavar, szív- és érrendszeri panaszok, veseelégtelenség – kapcsán diagnosztizálják magát a kiváltó okot. Ez esetben már nem elég a vércukorszint normán belül tartása, de a sokkal súlyosabb, szövődményként kialakult betegséget is kezelni kell – mondja a doktornő.

A vércukorszint normális értéke 3,3-5,5 mmol/l. Amennyiben a cukorszint értéke csak csekély mértékben is (6-7 mmol/l), ám tartósan magas, idővel kialakulnak a betegség által kiváltott szövődmények. Ma már bevett gyakorlat, hogy ha egy középkorú páciens látászavarral jelentkezik a szemorvosnál, vagy lábfején bőrkinövéssel a sebésznél, esetleg gyengén gyógyuló sebbel a belgyógyásznál – a doktorok elrendelik a glükózszint vizsgálatát a vérben és a vizeletben.

– Ha kiderül: diabéteszről van szó, valamennyi újonnan diagnosztizált beteg hozzánk, a megye egyetlen endokrinológiai osztályára kerül kivizsgálásra. Első lépésben a páciensnek vissza kell nyernie normális testsúlyát, megtartani azt, majd a továbbiakban betartani egy diétás étrendet, ami korlátozza a szénhidrátok és zsírok bevitelét a szervezetébe. A vér cukorszintjét gyógyszeres készítményekkel lehet szinten tartani, ám ennek módját mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia. Betegeink többsége sajnos nem rendelkezik vércukorszintmérő műszerrel, pedig az nagyban megkönnyítené az önkontrollt. A glükózmérő és a hozzávaló tesztcsíkok sokba kerülnek, amit kevesen tudnak megfizetni. Főleg a terhes kismamák és a gyerekek esetében áldoz rá család – mondja Krafcsik doktornő.

A felnőttkori cukorbetegség jellemzően 40-45 éves korban jelentkezik, de esetenként már 34-35 éves korra kialakul. A nőknél gyakrabban előfordul, elsősorban súlyproblémáik miatt.

Kárpátalján évente 6-7 cukorbeteg kismama ad életet újszülöttnek, annak ellenére, hogy az orvosok számukra nem javallják a gyermekvállalást. Ennek elsődleges oka a terhesség alatt fellépő szövődmények magas kockázata. Emellett a betegség továbböröklődhet. Amennyiben az egyik szülő cukorbeteg, az öröklődés kockázata 30%, ha mindkettő – 50-60%.

"Van egy hölgypáciensünk a Szolyvai járásból, aki felnőttkori cukorbeteg és most várja negyedik gyermekét. Nem tilthatjuk meg, hogy az anyukák gyermeket vállaljanak, ellenben igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak. A cukorbetegség nem egyszerűen betegség, ez életforma. Aki képes alkalmazkodni, az a betegséggel is teljes életet tud élni. Aki nem, az sajnos hamar szembesül a következményekkel, az esetenként visszafordíthatatlan szövődményekkel" – mond végszót a szakember.

Popovics Zsuzsanna