Az acsarkodás csak figyelemelterelés

A KMKSZ valóságos ügyekkel kíván foglalkozni

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

Az utóbbi időben számos támadás érte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) a Kárpáti Igaz Szó hasábjain, melyekre mindezidáig nem hangzott el válasz. A támadások okairól és a KMKSZ reakciójáról Kovács Miklóst, a szövetség elnökét kérdeztük.

– Mi a véleménye az egyre erősödő KMKSZ-ellenes sajtóhadjáratról?

– Ez a támadássorozat egy nagy figyelemelterelő hadjárat, amellyel az ellenszervezetek el akarják vonni a figyelmet arról, hogy kép­telenek megfelelően kezelni azo­kat az ügyeket, amelyeket az utóbbi időben rájuk bíztak. Pél­daként mindenekelőtt az ok­tatási-nevelési támogatás kér­dését említeném, amely a teljes káosz képét mutatja.

– Mit gondol a huszti magyar iskola ügyében elhangzott vádakról?

– A huszti iskola – számos kárpátaljai magyar iskolához hasonlóan – a KMKSZ kezdeményezésére és hathatós támogatásával jött létre. Ami a polgármestert illeti, a KMKSZ nem támogatta Mihajlo Dzsandát a huszti helyhatósági választásokon, Vaszil Petyovkát Mun­­­kácson viszont igen. Pe­tyov­kát Munkács éléről eltávolították, pedig nem kívánta megszüntetni a magyar iskolát, Dzsanda ugyanakkor a helyén maradt... A lényeg, hogy a KMKSZ eddig is mindent megtett, s a jövőben is mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a huszti magyarságnak önálló iskolája legyen.

– Mit szól a Fodó Sándorral a Kárpáti Igaz Szóban megjelent minapi interjúhoz?

– Nagyon sajnálom, hogy a Kárpáti Igaz Szó nincs tekintettel Fodó Sándor egészségi állapotára sem, s Osztap Benderhez, egy szélhámos irodalmi hőshöz hasonlítva őt, nyíltan gúnyt űz a KMKSZ tiszteletbeli elnökéből.

– Sokan kérdezik, miért nem veszi fel a kesztyűt a KMKSZ, miért nem válaszol az őt ért vádakra?

– Ez a fajta sárdobálós-nyálcsorgatós acsarkodás egyetlen milliméterrel sem viszi előbbre a kárpátaljai magyarság ügyét, nem segít problémáink megoldásában, ezért jóérzésű ember nem vehet részt ilyesmiben. Mi továbbra is a kárpátaljai magyarság valóságos, fontos problémáival kívánunk foglalkozni.

ntk