2004. március 5.

2004. március 5., 01:00 , 164. szám

„És mondta az Úr Ábrámnak: Eredj ki a te földedből, és a te rokonságod közül, és a te atyádnak házából a földre, melyet én mutatok néked. És nagy nemzetté teszlek és megáldalak téged, és felmagasztalom a te nevedet, és áldás leszel… És kiméne Ábrám, amint az Úr mondotta néki…!” I. Mózes 12:1,2,4.

Egy olyan ember életének a mozzanatát tárja elénk a fenti igehely, aki hajlandó és kész volt figyelni és engedelmeskedni az élő Isten szavának. Mivel nyitott volt a szíve és a füle, meghallotta és megértette, hogy mi az Úr parancsa: amit neki mond. Nagy dolog volt ez abban az időben és nagy dolog ez a mában is. Viszont Ábrám (Ábrahám) életének szépsége ebben volt. A mai embernek is sokkal értelmesebb lenne az élete, ha hajlandóságot mutatna Teremtője és Megváltója felé. Feltehetjük a kérdést: hogyan szól Isten a mában? A válasz sokrétű, mert szól Isten a lelkiismereten, a történelmen, a felebaráton stb. keresztül is, de mint ahogy a múltban, úgy a mában is, fehéren-feketén az Ő Szentlelke által az Igén, a Biblián keresztül! Fontos úgy olvasnunk és hallgatnunk az Igét, hogy Isten nem a levegőbe beszél, hanem hozzám. Nekem kell válaszolnom! Kedves olvasó, a jövőnk függ ettől! A fenti igét szem előtt tartva két gondolatot szeretnék hangsúlyozni. Az első, amit meg kell újra tanulnia a Teremtőtől a XXI. század emberének – vagyis neked, hogy Szól az Isten! Olyan jó, hogy meg lehet ezt ismét tanulni. A másik, amit látunk a fenti igében, hogy Isten világos, személyre szóló parancsot ad Ábrahámnak: „Eredj ki a te földedből!...”

Amit Isten mond, az minden az ember javát és üdvösségét szolgálja, még akkor is, ha úgy látszik, „sokat akar” az Isten az embertől. Ábrahámnak ott kellett hagynia az életet, amit odáig élt, vagyis a láthatót, amit eltervezett magának. Szívét és figyelmét a láthatatlan, de bizonyos isteni ígéret kellett betöltse, hogy eljusson az ígéret beteljesedéséig. Ma is így van. Nem kis dolog egy földhözragadt világban eljutni odáig, hogy: „Eredj ki a te földedből!” El kell hagyni a régi életet (de nem a családot és a helyet, ahová az Isten állított), a magunk útját, a bűnt, s szívünket, lelkünket a láthatatlan, de bizonyos isteni ígéret kell betöltse, hogy eljussunk az ígéret beteljesedéséig a mennyei dicsőségbe. Ugyanis ezt készítette Isten mindazoknak, akik Ábrahámhoz hasonlóan hajlandók otthagyni a maguk útját és Jézus által bűnbocsánatot nyerve gyermeki módon engedelmeskedni az áldást, üdvösséget készítő Hatalmas Istennek. Ha igazán érdemes, boldog és áldott életet akarsz élni, akkor csatlakozzál te is az ábrahámi magatartáshoz. Isten segítsen ebben mindnyájunkat. Ámen.

Kőrözsi Sándor beregdédai lelkipásztor