Felmérés: Hat pártnak van esélye bejutni a parlamentbe

2019. február 8., 18:40

Hat politikai pártnak van számottevő esélye arra, hogy bejusson a Legfelső Tanácsba a következő parlamenti választások alkalmával – derül ki a Szociális Monitoring Központ, az O. Jaremenko Ukrán Szociális Kutatások Intézete, az Info Sapiens vállalat és a Rejting Szociológiai Csoport által közösen végzett felmérésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A vizsgálatból kitűnik, hogy a pártrangsort változatlanul a Batykivscsina vezeti, amelyet a választók 21,2%-a kész támogatni azok körében, akik már eldöntötték, hogy kire adják a szavazatukat, s úgy nyilatkoztak, hogy elmennek szavazni.

A Szluha narodu (A Nép Szolgája) párt támogatottsága ugyanakkor 19,0%, a BPP Szolidarniszty (BPP Szolidaritás) 13%-on áll, míg az Opozicijna platforma – Za zsittya (Ellenzéki Platform – Az Életért) 10,5%-os, a Hromagyanszka pozicija (Polgári Álláspont) 8,6%-os, Oleh Ljasko Radikális Pártja 6,5%-os támogatottsággal rendelkezik.

Emellett maradt esélye a parlamentbe jutási küszöb elérésére a Szamopomics (Önsegítés, 3,8%) és a Jevhen Murajev vezette Nasi (Mieink, 3,3%) pártoknak is.

A többi politikai képződmény támogatottsága nem éri el a 3%-ot, mutatnak rá a szociológusok.

A 2019. január 19–30. között végzett felmérés keretében 10 ezer válaszadót kérdeztek meg a szociológusok az ország valamennyi megyéjében (a megszállt területek kivételével). A mintavételi hiba nem haladja meg az 1%-ot.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)