Porosenko február 2-án jelenti be indulását az elnökválasztáson

2019. január 19., 11:07

Petro Porosenko államfő február 2-án jelenti be, hogy másodszor is versenybe száll az elnöki posztért – jelentette az LB.ua meg nem nevezett forrására hivatkozva.

„Nagy fórumot tartanak a demokratikus erők egységes jelöltjének megválasztására. Ott fogja bejelenteni” – közölte a BPP frakciójának vezetéséhez közel álló forrás. 

Emlékeztetett, hogy a jogszabályok értelmében az elnökjelöltek február 3-ig nyújthatják be a bejegyzésükhöz szükséges dokumentumokat a Központi Választási Bizottságnak (CVK). Hozzátette: Julija Timosenko január 22-én, az egység napján jelenti be indulását.

Közölte azt is, hogy Porosenko kampányának központi témája a tomosz és a szubvenciók készpénzben való folyósítása mellett a nyugdíjak 17–20%-os márciusi emelése lesz.

„Igaz, erre nincs forrás a költségvetésben. Az volt az elképzelés, hogy a szükséges pénz az európai rendszámú járművek elvámolásából folyik be. De már most látható, hogy a tényleges bevételek nagyságrenddel alacsonyabbak, mint amennyit előre jeleztünk, amikor elfogadtuk a 2019-es költségvetést. A helyzetet bonyolítja, hogy a Nemzetközi Valutalap kategorikusan ellenzi a Nyugdíjalap hiányának növelését. Ezért most keressük a pénzt, törjük a fejünket, honnan teremtsük elő, hogy emelkedhessenek a nyugdíjak” – mondta el a forrás.

Ukrajnában március 31-én választják meg az ország új elnökét.

(lb.ua/Kárpátalja)