Az iskolásoknak is ID-kártya kell a ZNO-hoz

2019. január 19., 13:54

Február 5-én kezdetét veszi a jelentkezés a külső független értékelésre, a jelentkezés kötelező feltétele a személyi igazolvány, vagyis az ID-kártya megszerzése – írja a mukachevo.net.

A portál emlékeztet, hogy Kárpátalján tavaly 52 ezer „elektronikus személyigazolványt” állítottak ki. Az igazolványok felét fiatalkorúak kapták. Erre a jogszabályok értelmében 14 éves kortól nyílik lehetőség. Az okmányt ilyenkor négy évre állítják ki. Ehhez fel kell keresni az Állami Migrációs Szolgálat (DMSZ) helyileg illetékes osztályát. Az ügyintézéshez szükség van a születési bizonyítványra, a két szülő személyi igazolványára, a lakhelybejelentésről kiadott igazolásra és az úgynevezett identifikációs kódra. A szolgáltatás ingyenes. 

Olha Postak, az Állami Migrációs Szolgálat Kárpátaljai Megyei Főosztályának lakossági és médiakapcsolatokért felelős vezető szakembere a Sirius regionális televíziónak elmondta, a tanulók és tanáraik 2016 óta élhetnek a DMSZ által meghirdetett iskolai program kínálta lehetőséggel, melynek keretében a pedagógusok diákjaikkal közösen hetente összegyűjthetik a kártyaalapú személyi igazolvány igényléséhez szükséges okmányokat, s szervezetten benyújthatják azokat a migrációs szolgálatnak a diákok lakhelybejelentése szerint illetékes hivatalában. Ez az intézkedés segít elkerülni a tumultust a ZNO-ra való jelentkezést megelőző időszakban – jelezte Postak.

(mukachevo.net/Kárpátalja)