Elnökválasztás 2019: már hat jelölt nyújtotta be a jelentkezését

2019. január 4., 16:58

Január 3-án estig hatan nyújtották be a Központi Választási Bizottságnak (CVK) az elnökjelöltként való bejegyzésükhöz szükséges okmányokat – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Már a tavaly december 31-én rajtoló elnökválasztási kampány első napján benyújtotta jelentkezését Ihor Sevcsenko volt környezetvédelmi miniszter. Ugyanaznap kereste fel a Központi Választási Bizottságot a Brovariba való Volodimir Ratus jogvédő és közgazdász.

Január 3-án reggel jelent meg a CVK-ban Szerhij Kaplin, a Szociáldemokrata Párt vezetője, aki képviselőként a Petro Porosenko Blokkja párt parlamenti frakciójának a tagja. Ezt követően nyújtotta be jelentkezését Valentin Nalivajcsenko, a Szpravedliviszty (Igazságosság) mozgalom vezére, aki korábban az SZBU vezetőjeként vált ismert szereplőjévé az ukrán közéletnek.

Vitalij Szkocik, az Agrárpárt vezetője a Facebook közösségi oldalon jelentette be, hogy ugyancsak benyújtotta a dokumentumokat a Központi Választási Bizottságnak.

A CVK este közölte, hogy Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester, a Szamopomics (Önsegély) párt vezetője szintén benyújtotta a jelentkezését.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Ukrajnában 2019. március 31-én választanak új elnököt. Az elnökválasztási kampány 2018. december 31-én vette kezdetét. A soron következő parlamenti választásokra 2019 októberének végén kerül sor.

(unian.ua/Kárpátalja)