Kilenc újabb névvel bővült az Európai Unió szankciós listája

2018. december 11., 11:37

Kilenc újabb személy ellen rendelt el hétfőn szankciókat az Európai Unió, amiért segítettek megszervezni a nemzetközi közösség által illegálisnak tartott választásokat a kelet-ukrajnai szakadár, donyecki és luhanszki „népköztársaságokban”.

A kilenc ukrán állampolgárt sújtó büntetőintézkedéseket a tagországok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén hagyták jóvá Brüsszelben. Az érintettek között van Leonyid Paszicsnyik, az önkényesen kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” „elnöke”, illetve a két tartomány választási bizottságainak vezetői is.

Az Ukrajna területi épségének megsértése miatt foganatosított uniós korlátozások beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást foglalnak magukban, és jelenleg 164 természetes és 44 jogi személyt sújtanak.

Bennfentesek szerint az EU egyelőre nem tervez szankciókat az Oroszország és Ukrajna közötti azovi-tengeri konfliktussal összefüggésben, attól tartván, hogy az a helyzet eszkalálódásához vezethetne.

A Donyec-medence szakadár területein november 11-én megrendezett választásokat a nemzetközi közösség nem ismerte el. Kijev szerint ezeket az ukrán törvények és a minszki megállapodások megsértésével tartotta meg Oroszország az általa megszállt területeken.

Oroszország hivatalosan a válság kirobbanása óta tagadja, hogy támogatja a szakadár „népköztársaságokat”, és fegyveres erőkkel jelen lenne a Donyec-medencében.

Az Európai Unió 2014-ben rendelte el ezeket a szankciókat orosz és Moszkva-barát ukrán állampolgárok ellen Ukrajna szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének aláásása miatt. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, bizonyos szektorokat – például az olajipart – célzó gazdasági korlátozások.

(MTI)