Ukrajnának 70 milliárd dollárjába került a rossz kormányzás

2018. december 7., 20:02 , 934. szám

Öt év alatt 70 milliárd dollár bevételtől esett el az ukrán költségvetés az alacsony hatékonyságú kormányzás és a jogállamiság hiányosságai miatt – derül ki a Gazdaságstratégiai Központ (CESZ) kutatásából, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

„Ez az összeg meghaladja a teljes ukrán külső adósságot. Vagyis az adósságszolgálat megoldható lenne egyedül a legnagyobb korrupciós sémák felszámolásával… Emellett a szóban forgó összeg csak az állami pénzügyek terén keletkező veszteségeket tartalmazza, nem tükrözi, mennyit jövedelmezhetne a gazdaság, a magánszektor például a földpiac megjelenésével, az infrastruktúra javításával, vagy a »fekete« export-import »lyukainak« kiküszöbölésével” – kommentálta a kutatás eredményeit Glib Vislivszkij, a CESZ ügyvezető igazgatója.

A központ vizsgálataiból kitűnik, hogy a jogállamiság számottevő erősítésének gazdasági hatása az országban évente 26,6 milliárd dollár egyszeri és további 8,6 milliárd dollár pótlólagos bevételt eredményezhetne.

Vislivszkij rámutatott: a költségvetési veszteségek struktúrájában a legnagyobb számok a földpiac megnyitásának elmaradásával, illetve a munkabérek utáni adók megfizetése alóli kibújással kapcsolatosak.

A CESZ elemzőinek számításai szerint a mezőgazdasági földek átlátható és teljes értékű piaca a földrészlegek bérlésének piaca helyett 12,4 milliárd dollár egyszeri és további 52 millió évi bevételt tenne lehetővé.

Ugyanakkor az árnyékfoglalkoztatás miatt az állam évi hatmilliárd dollártól esik el: 2,8 milliárdtól az egységes szociális hozzájárulás és 3,2 milliárdtól a személyi jövedelemadó terén.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)