A népmese napját méltatták Visken

2018. december 1., 09:29 , 932. szám

November 24-én közel 100 gyermek és felnőtt gyűlt össze a Felső-Tisza-vidék egykori koronavárosában, Visken a népmese napja alkalmából, amikor is élőszavas mesemondás mellett népiének-, kézműves- és táncházi foglalkozásokon vehettetek részt kicsik és nagyok egyaránt.

Kora délelőtt szakmai elő­adással vette kezdetét a népmese napját méltató program, melyen elsőként a kárpátaljai dr. Kész Margit, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára tartott előadást az élőszavas mesemondásról. Ezt követően Bukovics János magyarországi mesemondó, a Magyar Kultúra Lovagja mesélt a gyerekeknek. A kézműves-foglalkozásokon csuhéfonás, rongybabakészítés és faesztergálás is várta az érdeklődőket. A délután folyamán pedig a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola színjátszó csoportja kisebb meseelőadás-részletekkel színesítette a programot. Pál Eszter népdalénekes közreműködésével népi énekeket tanulhattak a csemeték, majd a program késő délután a Viski Bicskások zenekar közreműködésével jó hangulatú táncházzal zárult.

Az eseménnyel a szervezők kimondottan az óvodás és kisiskolás korosztályt, valamint azok pedagógusait, óvónőit kívánták megcélozni, s minél közelebb vinni a résztvevőket a népmesemondáshoz.

A népmese napja a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja szervezésében jött létre, melynek küldetése a szövegfolklór terén az élőszavas népmesemondás megismertetése, valamint az, hogy terjessze a népmese és a folklór komplexrendszerének hagyományátadását. Ebből adódóan a szervezők szeretnének rendszeresen hasonló rendezvényeket szervezni magyar nyelven a Felső-Tisza-vidék óvodásai és elemi iskolásai számára, valamint ehhez kapcsolódó képzéseket tartani a pedagógusoknak és óvónőknek.

Becske Adrienn, a program koordinátora elmondta, azért fontosak az ilyen jellegű rendezvények, hogy a népmese hagyománya ne felejtődjön el. Szeretnénk minél több pedagógust és óvónőt is arra ösztönözni, hogy a különböző foglalkozások és az oktatás során is használják az élőszavas mesemondást, ezáltal továbbörökítve a népmesemondás hagyományát.

Az esemény társszervezője a Kárpátaljai Magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület, a program támogatója a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet.

Váradi Enikő