Honismereti kirándulást szervezett a KMKSZ Nagyszőlősi és Beregszászi Középszintű Szervezete

Barangolások szülőföldünkön

2018. augusztus 15., 09:47 , 917. szám
KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete

A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének alapszervezeti elnökei és aktivistái 2018. augusztus 11-én autóbuszos kiránduláson vettek részt Barta Józseffel, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnökével. Kirándulásuk célja a Szinevéri-tó és a Kárpátok vonulatának megtekintése, valamint a közösség nemzeti összetartozásának erősítése és az összefogás volt.

* * *

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének szervezésében a guti, kis- és nagybégányi, kaszonyi és gáti alapszervezetek tagságának egy-egy része pedig – mintegy hatvan ember – kétnapos közösségépítő, honismereti kiránduláson vett részt.

A kirándulók elsőként a beregszentmiklósi, XV. században épült reneszánsz stílusú várkastélyt ejtették útba, ahol a várat rendbehozó és ott élő Bartos József festőművész kalauzolta az utazókat.

Természetes, hogy a kirándulók egy főhajtás erejéig megálltak a sztálini terrornak áldozatul esett magyar férfiaknak emléket állító Szolyvai Emlékparkban is, ahol Sin József, a KMKSZ Beregszászi  Középszintű Szervezetének elnöke idézte fel a tragikus eseményeket. Nemzeti imádságunk eléneklése után pedig az alapszervezeti elnökökkel közösen elhelyezték az emlékezés koszorúit. A falakon található sok-sok név között mindenki megkereste felmenői nevét, és elhelyezhette virágait.

A Vereckei-hágón, a honfoglalási emlékműnél Sin József a magyarság legnagyobb vállalkozásáról, a honfoglalásról beszélt, majd Tóth Angéla (Gut) Kovács Vilmos Verecke c. versét mondta el mély átéléssel. A koszorúzást, a Himnusz és a Szózat eléneklését követően Kárpátia-dalok csendültek fel, miközben a csoport tagjai igyekeztek megörökíteni a természet nyújtotta csodálatos látványt.

A tartalmas első nap végén Felsőszinevéren várta szállás az elfáradt kirándulókat, akik megnézték a Szinevéri-tavat, majd jóízűen elfogyasztották a Kiss Vera és Tóth Árpád által két kondérban elkészített finom bográcsgulyást.

A gyönyörű hegyvidéki környezetben a vacsora után baráti beszélgetésekkel és közös nótázással telt az este, ehhez Halász Bertalan, a Sodró együttes harmonikása szolgáltatta a zenét.

Másnap meglátogatták a medverezervátumot, majd Huszt­nál fürdőztek a Tiszában. A kétnapos kirándulás végén minden résztvevő élményekkel gazdagodva és vidékünket, valamint annak történetét még jobban megismerve térhetett haza.

NKSZ/dózsa