Bevezetnék az állampolgárság kötelező bevallását a parlamentben

2017. április 3., 14:47

A Volja Narodu parlamenti képviselőcsoport amellett száll síkra, hogy a köztisztviselők elektronikus vagyonbevallásukban állampolgárságukat is feltüntessék – jelentette ki Jaroszlav Moszkalenko, a csoport képviselője a Legfelső Tanács egyeztetőtanácsának hétfői ülésén.

„Ezen a héten meg kell vitatnunk az elnök törvénytervezetét az állampolgárság megváltoztatásához fűződő jog érvényesítéséről, amelyet az államfő sürgősnek minősített. Minden parlamenti erőnek megvan a saját álláspontja a kettős állampolgárság problémájáról, de ez nem ok az akadályoztatásra” – idézi a képviselőt a hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda.

A Volja Narodu szerint a köztisztviselők, beleértve az államfőt, a kormánytagokat, a képviselőket és a polgármestereket, csupán egyetlen, ukrán állampolgársággal rendelkezhetnek, s felelősséggel tartoznak egy másik ország állampolgárságának eltitkolásáért – jelentette ki Moszkalenko.

A képviselő ugyanakkor értésre adta, hogy a jogszabályi változások nem érinthetik az egyszerű állampolgárokat, „senki nem fosztható meg ukrán állampolgárságától”.

„Andrij Parubij a témával kapcsolatban jelezte, hogy amint befejeződik az elnök által sürgősséggel benyújtott törvénytervezet vizsgálata a parlamenti bizottságokban, haladéktalanul napirendre tűzik azt. A házelnök szerint a bizottságok már szerdán kialakíthatják végleges döntésüket a dokumentumról.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)