XXVI. Arany Ősz Kórustalálkozó Técsőn

2015. november 18., 10:51 , 775. szám
A Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet női kórusa

A felső-Tisza-vidéki magyarság életének egyik kiemelkedő és nívós kulturális eseménye a técsői Arany Ősz Kórustalálkozó, mely idén november 15-én, a magyar szórvány napján került megrendezésre.

Nemcsak nyelvében él a nemzet, magyarságunk megmaradásának alapköve kultúránk, hagyományaink ápolása és továbbadása is, nemzetünk ott él minden egyes magyar ember táncában, zenéjében, nótájában és ünnepében is. Ezzel találkozhattak mindazok, akik részt vettek az Arany Ősz Kórustalálkozón.

A rendezvény fő célja a szórványmagyarság kultúrájának ápolása, a magyar szó megtartása, a kárpátaljai magyar közösségek közötti kapcsolatok szorosabbá fűzése. A találkozón a szórvány- és a tömbmagyarság településeinek művészeti csoportjai adtak fantasztikus hangulatú többórás koncertet, bizonyítva, hogy tömb és szórvány összetartozik.

A kórustalálkozó a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete, valamint a técsői KMKSZ-alapszervezet szervezésében immáron 26. alkalommal került megrendezésre.

A szervezők nevében a közönséget és a fellépőket  Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte. Az elnök köszönetet mondott a Técsői járásban élőknek a választásokon elért jó eredményekért. Amint mondta, a magyarság kezd ráébredni arra: ha összefogunk és kezünkbe vesszük sorsunkat, képesek lehetünk irányítani a minket érintő történéseket.

Erdei Péter beregszászi magyar konzul méltatta a találkozót, igazán nívós eseménynek nevezve azt. Elmondta: a népdaloknak, -táncoknak közösségépítő erejük van, szerinte nagyon fontos, hogy a magyar közösség Kárpátalján összefogjon, ahogyan ez nemrégiben a választásokon is megnyilvánult.

Mészáros Tibor, Técső város alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve a szervezők munkáját, hogy évről évre lehetővé teszik a kórusok és művészeti csoportok számára a találkozást. Ezt követően László Károly técsői református lelkipásztor különleges napnak nevezte a kórustalálkozó időpontját, nemcsak azért, mert az egykori nagy fejedelem, Bethlen Gábor  születésének és halálának a napja, hanem amiatt is, mert szerte a Kárpát-medencében a magyar szórvány napját ünneplik. A lelkész beszélt a magyarság évezredes történelméről, s arról, hogy a dal, a nóta mindvégig kísérte a magyarságot, akármilyen vereséget, veszteséget vagy épp örömteli pillanatokat kellett megélnie, mindig „ott volt a nóta a szájában”.

A rendezvényre ellátogatott Buhajla József ungvári magyar főkonzul is.

Sari József a köszöntőbeszédeket követően beszélt a Franciaországban elkövetett súlyos terrortámadásról, és azokról az ukrán katonákról, akik életüket veszítették a kelet-ukrajnai harcokban, ezt követően egyperces néma csenddel emlékeztek az elhunytakra.

Az idei találkozón többek közt técsői, aknaszlatinai, viski, csapi, valamint az anyaországból, Záhonyból érkezett kórusok, népdalkörök, népi zenekarok, tánccsoportok vettek részt.

A fellépések sorát a házigazdák, a Técsői Arany Ősz Művelődési Egylet női kórusa kezdte (vezetője Németh Magdolna), akik nagyszerű percekkel örvendeztették meg a nagyérdeműt. Ezt követően Aranyos Dominika-Fanni – aki a Petőfi Sándor-program keretén belül önkénteskedik Aknaszlatinán – bűvölte el gyönyörű énekhangjával és gitárjátékával a publikumot. Előadásában hallhatták többek között az A csitári hegyek alatt, Azt gondoltam, eső esik, Volt nékem szeretőm című népdalokat. Az énekeket az aknaszlatinaiak tánca követte, a Sóvirág és a Handal együttes magyar és más népek táncait vitte színpadra. Gyönyörű népdalok világába kalauzolta ismét a közönséget a záhonyi Arany Ősz Népdalkör. A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola Szivárvány tánccsoportja énekes-játékos-táncos összeállítással kedveskedett a nézőknek. A csapi KMKSZ-nyugdíjasklub kórusa ismét bebizonyította, hogy van még bőven erő és lelkesedés bennük, a magyar nóták és népdalok pedig teljesen az ő műfajuk. Fellépett továbbá a Técsői Nereszen Tánccsoport, a Viski Művészeti Iskola kórusa, az Aknaszlatinai Művészeti Iskola tánccsoportja, a Téglási Dominus Kórus, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola kórusa, a Téglási Rózsa Népdalkör és a Csalogány asszonykórus.

A rendezvény utolsó fellépőiként a Viski Bicskások álltak színpadra, akik felpörgették a hangulatot és igazi muzsikás nótázással zárták a rendezvényt. Repertoárjukban viski, szatmári és kalotaszegi dallamok is elhangzottak, de természetesen egy-két szívhez szóló hallgató sem maradhatott ki a koncertből.

A rendezvény végén a szervezők emléklapokat nyújtottak át a fellépőknek. Az esemény zárásaként vacsorára került sor a közeli étteremben, ahol alkalom nyílott a közös beszélgetésre, ismerkedésre és nem utolsósorban az éneklésre. A kórustalálkozó a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a KMKSZ támogatásával valósult meg.

V. E.