Veszélyes tatarozás

2015. november 18., 09:17 , 775. szám

„A szomszédnál már több mint fél éve folyik a ház külső tatarozása. Az egyébként is ingatag állványzat, amelyet még tavasszal állítottak fel a járdán, a homlokzat elé, egyre nagyobb veszélyt jelent a járókelőkre, s most már a falról is hullani kezdett a le nem vert vakolat, a rosszul rögzített szigetelőanyag, miközben a tetőről cserepek zuhannak alá. Iskolából jövet a gyerekeink az állványzat előtt-alatt járnak el, mivel az úttestre nem léphetnek a sűrű járműforgalom miatt. Ki viseli a felelősséget, ha valaki megsérül, s kinél lehet panaszt tenni az áldatlan állapot miatt?”

– Az épület és a környező terület gondozásáért – amihez a balesetveszélyes helyzetek megszüntetése is hozzátartozik – a ház tulajdonosa, esetleg az épület gondozásával, tatarozásával a tulajdonos által hivatalosan megbízott természetes vagy jogi személy felel. A mulasztásukból közterületen bekövetkező sérülés akár gondatlanságból elkövetett bűncselekménynek is minősülhet. A Büntetőtörvénykönyv 128. paragrafusa alapján például a gondatlanságból okozott súlyos vagy közepesen súlyos sérülés közmunkával, javítómunkával vagy szabadságkorlátozással sújtható.

A sérült – vagy fiatalkorú esetén a szülő – feljelentést tehet a helyileg illetékes járási ügyészségen. Előzetesen célszerű orvosi látleletet felvenni a sérülésről, fotókat, videofelvételt készíteni a „tetthelyről”, s felírni a lehetséges tanúk adatait, akik szükség esetén alá tudják támasztani a történteket. Az okozott sérülésért polgári peres eljárás keretében anyagi és erkölcsi kártérítés is követelhető.

Egyébként a balesetveszélyes állapotot jelenthetik a helyi önkormányzatnál, amely hivatalból köteles eljárni az ilyen esetekben. Amennyiben hivatalos, azaz írásos bejelentést tesznek a polgármesteri hivatalban vagy a községi tanácson, egy későbbi, közterületen elszenvedett sérülésért adott esetben a tétlen önkormányzat is felelősségre vonható.

hk