Mikola István: Alapvető fontosságú az ukrán válság rendezése

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Külügyi és Jogi Szakbizottsága

2015. november 18., 10:31 , 775. szám

Ukrajna destabilizálása ellentétes a magyar érdekkel, Magyarországnak alapvető fontosságú az ukrán válság rendezése – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, amikor megnyitotta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) Külügyi és Jogi Szakbizottságának múlt pénteki budapesti ülését, amelynek a Külügyi és Külgazdasági Intézet adott otthont.

Mikola István kiemelte, hogy a migráció és az ukrán válság komoly kihívás elé állítja az európai vezetőket és húsbavágóan érinti mind az anyaországban, mind a külhonban élő magyarok életét. A magyar–horvát határszakasz lezárásának köszönhetően a menekültek elkerülik Magyarországot és aktuális fejleményként említette, hogy a szlovén kormány is szigorított határellenőrzésről hozott döntést. Az ukrán válsággal kapcsolatban az államtitkár kijelentette, Ukrajna destabilizálása ellentétes a magyar érdekkel, Magyarországnak alapvető fontosságú az ukrán válság rendezése, az országnak tovább kell haladni a demokratikus átalakulás útján.

Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa beszámolójában kiemelte, 25 évvel a rendszerváltozás után újra történelmi időket él Magyarország, és a magyar nemzetpolitika számára is új lehetőség nyílt, hogy közösségbe szervezze a világban szétszóródott magyarokat.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság keretein belül több külhoni projekt is megvalósult az idei évben. Harmadik éve indult útjára a Kőrösi Csoma Sándor-program, hogy a diaszpórában élő magyar közösségeket segítse – ismertette a biztos, majd új elemként mutatta be a magyar szórványt célzó Petőfi Sándor-programot, amely a tapasztalatok alapján szintén sikeresnek bizonyul.

Kalmár Ferenc miniszteri biztos tájékoztatójában kitért a kisebbségi vegyes bizottságok régiónkénti aktuális helyzetének bemutatására. Kiemelte, a közeljövőben válik aktuálissá Szerbia számára az EU által megkövetelt kisebbségi akcióterv kidolgozása, ennek kapcsán a magyar kisebbségi érdekek előtérbe helyezésére kell figyelmet fordítani.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke köszönetet mondott a kárpátaljai magyarok nevében a Magyar Kormány támogatásáért, és beszámolt az önkormányzati választásokon elért sikerekről. Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai helyzet korántsem közelít a megoldás felé, és továbbra is kétséges a háborús övezetekben az önkormányzati választások megtartása.

(Miniszterelnökség/OrientPress Hírügynökség/Kárpátalja)