Kérhető-e szabad óralátogatás a gyermeknevelés idejére?

2015. november 18., 09:14 , 775. szám

„Másodikos diák vagyok egy főiskolán. Három szemesztert fejeztem be eddig, de miután megszületett a gyermekem, tanulmányi szabadságot kértem. Úgy tervezem, hogy télen folytatom a tanulást. A fiam még csak egyéves lesz, vagyis kicsi ahhoz, hogy bölcsődébe adjam, viszont senkim sincs, akinek a gondjaira bízhatnám, ezért az tűnt a legjobb megoldásnak, ha levelező tagozaton tanulok tovább. Eddig a költségvetésből finanszírozott helyen tanulhattam, tehát ingyen, s szeretném, ha eztán se kellene tandíjat fizetnem, de amikor érdeklődtem, azt mondták a főiskolán, hogy levelező tagozaton (a térítésmentesen tanulók között) nincs szabad hely. Kérem, árulja el, milyen lehetőségeim vannak, például valóban elutasíthatják-e az átjelentkezésemet levelező tagozatra, esetleg kérhetnék-e szabad óralátogatást nappali tagozatos diákként?”

– A diákok átvezénylésének rendjét az egyik képzési formáról a másikra az Oktatási Minisztérium 1996. 07. 15-i 245. számú rendelete szabályozza. Amennyiben a hallgató úgynevezett állami megrendelés alapján tanul, vagyis oktatását az állami költségvetésből finanszírozzák, úgy az első évfolyam elvégzése után méltánylandó okokból kezdeményezheti az átvezénylését más képzési formára (levelező, esti, távoktatás), méghozzá szintén államilag finanszírozott, azaz térítésmentes helyre. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az adott felsőoktatási intézményben, az adott képzési formán van szabad térítésmentes hely. Ellenkező esetben csupán költségtérítéses helyre kérheti az átvezénylését a diák, s ezt is csak abban az esetben, ha a szóban forgó főiskolán vagy egyetemen nincs betöltve az adott képzésre kiadott licenc által meghatározott hallgatói keretszám.

Az ön esetében ugyanakkor elvben lehetőség van arra, hogy egyéni óralátogatási rend alapján tanuljon a gyermeknevelési szabadság idején, tehát amíg a fia be nem tölti harmadik életévét. A személyre szabott képzési formákról azonban az adott felsőoktatási intézmény belső szabályzata rendelkezik, s az adott intézmény vezetése rendszerint saját belátása szerint dönt az ilyen esetekről.

hk