Békésen zajlott le a választások második fordulója

2015. november 18., 11:25 , 775. szám

Vasárnap tartották Ukrajnában a helyhatósági választások második fordulóját.

Ukrajnában az ország függetlenné válása óta első alkalommal került sor kétfordulós helyhatósági választásokra. Második fordulót azokban a városokban kellett tartani, ahol a választópolgárok száma meghaladja a 90 ezer főt, illetve ahol a polgármester-választás első fordulójában egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét.

Az október 25-i első forduló eredményei alapján összesen 29 városban rendeztek második fordulót november 15-én. Kijev mellett újabb forduló döntött a polgármester személyéről 18 megyeszékhelyen is: Vinnyicában, Luckban, Dnyipropetrovszkban, Zsi­tomir­ban, Ungváron, Zaporizzsjában, Ivano-Fran­kivszk­ban, Kirovohradban, Lvivben, Mikolajivban, Poltavában, Rivnében, Szumiban, Herszonban, Hmelnickijben, Cserkasziban, Csernyivciben és Cser­nyi­hiv­ben. Ugyancsak második fordulót rendeztek 10 megyei jogú városban: Dnyip­rodzerzsinszkben, Kri­vij Rihben, Nyikopolban, Pav­lohradban (Dnyipro­petrovszk megye), Krama­torszkban (Donyeck megye), Ber­gyanszk­ban, Melitopolban (Zaporizzsja megye), Bila Cerkvában (Kijev megye), Kre­mencsuhban (Poltava megye), Sziverszkij Donyeckben (Luhanszk megye).

A civil jogvédők összességében elégedettek voltak a választások második fordulójának lebonyolításával. Az Opora hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, nem tapasztaltak olyan rendszerszerű, avagy tömeges szabálysértéseket, amelyek befolyásolhatták volna a választások kimenetelét – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Olha Ajvazovszka, a szervezet koordinátora a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a polgármester-választások második fordulóját az elsőhöz képest kevesebb olyan szabálytalanság jellemezte, amely befolyással lehetett a szavazás végeredményére. Az Opora jelentését idézve az UNIAN hírügynökség egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a választás napján a szavazókörzetek 17 százalékában tapasztaltak kisebb szabálytalanságokat, amelyek zömükben a szavazás rendjének be nem tartására vonatkoztak. A helyhatósági választások október 25-i első fordulójában az ilyen esetek gyakoribbak voltak, a szavazókörzetek 24,5 százalékában tapasztaltak hasonló szabálysértéseket.

A EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája szintén pozitívan értékelte a második fordulót. Hétfői sajtótájékoztatójukon mindenekelőtt a jó szervezést és a voksolás átláthatóságát emelték ki a szervezet képviselői. Ugyanakkor Tana de Zulueta misszióvezető szerint a választási kampányra hatással voltak az „erőteljes üzleti érdekek”. „Úgy gondolom, érdemes megjegyezni, hogy a pénz befolyásolja a sajtó viselkedését” – tette hozzá de Zulueta.

Ami a második választási fordulóban Kárpátalján egyedül érdekelt Ungvár városát illeti, a megyeszékhelyen összesen 36 367 választó ment el szavazni, ami az arra jogosultak mintegy 38,1 százalékának felel meg. Az Vidrodzsennya párt színeiben induló Bohdan Andrijiv és a független Szerhij Ratusnyak vasárnapi párharcából az előbbi jelölt került ki győztesen.

A hivatalos adatok szerint Andrijiv 20 665 szavazatot szerzett, ami a voksok 58,48 százalékát jelenti, míg Ratusnyakra 10 932-en szavaztak (30,94%). A megyei ukrán sajtó felhívja a figyelmet, hogy Szerhij Ratusnyak sorozatban ötödször maradt alul az ungvári polgármester-választásokon. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy 3 728 leadott szavazat, ami a voksok mintegy 10 százalékának felel meg, érvénytelennek bizonyult.

Az a körülmény, hogy a Központi Választási Bizottság az ungvári területi választási bizottság jegyzőkönyve alapján már hétfőn közzétette hivatalos portálján a választások végeredményét, arra vall, hogy egyik érintett fél részéről sem merültek fel komolyabb kifogások a szavazás menetével és eredményével kapcsolatban.

Az elmúlt héten ugyanakkor kiderült, hogy az ungvári önkormányzati választásokkal – pontosabban a szavazatok összesítésével – távolról sem volt minden rendben. Emlékezetes, hogy a kárpátaljai körzeti adminisztratív bíróság még november 6-án, az Európai Párt keresete nyomán rendelte el a szavazatok újraszámolását a megyeszékhelyen.

Jakiv Csornobuk, az ungvári városi territoriális választási bizottság elnöke múlt pénteken közölte, hogy a szavazatok újraszámolása következtében közel 500 szavazattal nőtt a Patriot pártra leadott voksok száma, mégpedig a Nas Kraj rovására. Így a módosított végeredmény értelmében az Ungvári Városi Tanácsba kilenc politikai párt képviselői jutottak be: 3-3 képviselői mandátumot szerzett a Batykivscsina, az Jedinij Centr, az Európai Párt, az Szamopomics és a Nas Kraj, miközben a Patriot párttól 5, az Vidrodzsennyától 9, a Petro Porosenko „Szo­lidarnyiszty” Blokkja párttól 5, a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párttól pedig két képviselő lesz jelen a városi önkormányzatban.

(unian.ua/pravda.com.ua/zakarpattya.net.ua/zzz)