Keleten és délen a lakosság háromnegyede támogatja az európai reformokat

2015. november 14., 11:01 , 775. szám

A megkérdezettek 77 százaléka Ukrajna keleti és déli térségeiben támogatja Ukrajna európai mintára történő átépítését – írja a Jevropejszka Pravda portálon vezetett blogjában Ljubov Akulenko, az Együtt erősebbek vagyunk! információs kampány koordinátora a GFK Ukraine október 30. és november 6. között végzett felmérését ismertetve.

A Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mikolajiv, Odessza, Herszon, Harkiv, Donyeck, Luhanszk megyékre kiterjedő felmérés keretében 1000 polgárral készítettek telefonos interjút. A válaszokból kiderült, hogy az ország keleti és déli részén meglehetősen pozitívan viszonyulnak az Európai Unióhoz, támogatottsága 59 százalékos.

Ugyanakkor Oroszországnak, mint fő külpolitikai partnernek a támogatottsága 13 százalékra esett vissza. Összehasonlításképpen: a GFK Ukraine adatai szerint 2015 áprilisában az Oroszországot támogatók aránya országosan 6 százalékot tett ki, miközben 2013 decemberében még 31 százalék volt.

Az EU-hoz való viszony ebben a vonatkozásban valamivel jobb: a megkérdezettek 29 százaléka vélte úgy, hogy az Európai Unióval való együttműködésnek prioritást kell élveznie az ukrán külpolitikában.

Mindazonáltal a legnagyobb népszerűségnek a külpolitikát illetően a semlegesség örvend, amelyet a megkérdezettek 55 százaléka támogat.

Akulenko megjegyzi, hogy a „Méltóság forradalma” után az emberek egy része kezd kiábrándulni az európai integráció eszméjéből, ők alkotják a megkérdezettek 10 százalékát. Ugyanakkor megjelent a polgárok egy másik csoportja, akik most már támogatják az európai integrációt, holott korábban nem tették. Ők a megkérdezettek 14 százalékát teszik ki.

Az EU-integrációból való kiábrándulás legfőbb oka, hogy az emberek nem tekintik reális perspektívának Ukrajna csatlakozását az európai közösséghez, miután a kormányzat nem hajtja végre az ehhez szükséges reformokat.

A keleti és déli régiókban az Európához való közeledést támogatók érvelésének elemzése kimutatta, hogy többségüket mindenekelőtt a gazdasági szempontok érdeklik: a lehetőség, hogy az életszínvonalat, a béreket és a nyugdíjakat az európai szintre emeljék. A vízummentes utazás lehetősége az EU-ba jelenleg nem tartozik az Európához való közeledés mellett szóló fő érvek közé – jegyzi meg Akulenko.

A szakértő rámutatott arra, hogy Oroszország támogatottságának csökkenése Moszkva agresszív lépéseivel hozható összefüggésbe, s nem az ukrán kormányzat pozitív európai integrációs és reformintézkedéseivel. Szerinte az európai integráció az összefogás alapjává válhat ugyan, de az átalakításokat az embereket leginkább foglalkoztató szférákkal, az oktatással, az egészségüggyel, a lakásgazdálkodással kellene kezdeni.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)