Megtartotta alakuló ülését az Ungvári Járási Tanács

2015. november 13., 12:01 , 775. szám

Oleszja Demzsak, az Ungvári Járási Territoriális Választási Bizottság elnöke ismertette a választások eredményét, melynek értelmében a KMKSZ nyolc, a Jedinij Centr (JeC) hét, a Vid­rodzsennya hat, a Szoli­dar­nyiszty öt, Oleh Ljas­ko Radikális Párt­ja négy, az Opo­zi­cij­nij Blok négy, a Baty­kivscsina pedig két képviselőt tudott bejuttatni a 36 tagú tanácsba. A képviselők között kilenc hölgy van, huszonnégyen rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, tízen speciális középfokú végzettséggel, két képviselőnek pedig középiskolai végzettsége van. Magánvállalkozóként, illetve a vállalkozói szférában tizennégy képviselő dolgozik, hat köztisztviselő, hatan a közoktatásban, négyen az egészségügyben dolgoznak, négyen munkanélküliek, ketten pedig nyugdíjasok.

A képviselői esküt a legidősebb képviselő, a cservonai Mihajlo Szabados olvasta fel, majd egymás után mind a harminchatan átvehették képviselői igazolványaikat Oleszja Demzsaktól.

A képviselők öttagú elnökséget választottak az alakuló gyűlés vezetésére, illetve héttagú szavazatszámláló bizottságot jelöltek ki soraikból, a járási tanács elnökének megválasztása céljából. Az ülés során gyakori volt a hangos szóváltás, a frakciók esetenként másként értelmezték a tanács elnökének megválasztását szabályozó jogszabályokat és szabályzatot. A JeC az Ungvári Járási Tanács korábbi elnökét, a JeC képviselőjét, Mihajlo Fedinecet javasolta az elnöki tisztségre, míg a Vidrodzsennya képviselői listavezetőjüket, Ruszlan Csornakot tartották a legalkalmasabbnak a tanács vezetésére. A titkos szavazás sem volt botrányoktól mentes, a Vidrodzsennya, Oleh Ljasko Radikális Pártja, az Opo­zi­cij­nij Blok és a Szolidarnyiszty képviselői bemutatták egy kamerának, hogy hogyan szavaztak, megcsúfolva ezzel a törvények által előírt titkos szavazást. Végül egyik jelölt sem tudta a szükséges 19 szavazatot megszerezni, ezért az ülést elnapolták.

A politikai csatározás itt nem ért véget. A Vidrodzsennya, a Szolidarnyiszty és Oleh Ljasko Radikális Pártjának képviselői még aznap 17 órakor egy kérelmet nyújtottak be a járási tanácshoz, hogy másnap, 13-án reggel 10.00 órára összehívják a hetedik ülésszak második gyűlését. A KMKSZ frakcióját hivatalosan nem értesítették az ülésről, csupán Ruszlan Csornak hívta fel telefonon a frakcióvezetőt. A nem megfelelő időpontban és törvénytelenül összehívott ülésen ennek ellenére a frakcióból 4 képviselő megjelent, akik nem regisztrálódtak a gyűlésre, annak jogtalan összehívása miatt. A frakcióvezető felszólalásában kérte a képviselőtestületet, hogy ne szavazzanak az elnök személyéről ezen az ülésen, hanem azt a hivatalosan meghirdetett módon, a törvényeknek megfelelően tegyék meg. A megjelent képviselők azonban semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandók, és 19 szavazattal megválasztották Ruszlan Csornakot, a Vidrodzsennya képviselőjét az Ungvári Járási Tanács élére.

Badó Zsolt