Jövő tavaszig maradnak a jelenlegi gázárak

2015. november 13., 17:48 , 775. szám

A földgáz jelenleg érvényes lakossági ára 2016. április 16-ig változatlan marad – közölte az UNIAN hírügynökségnek adott interjújában Andrij Koboljev, a Naftohaz nemzeti részvénytársaság elnöke.

„A tél végéig a lakossági gáztarifák a jelenlegi szinten maradnak (havi 200 köbméteres fogyasztásig 3,6 hrivnya köbméterenként, a 200 köbméter feletti fogyasztásért 7,188 hrivnya köbméterenként – a szerk.) – mondta el Koboljev.

A Naftohaz vezetője ugyanakkor jelezte, hogy 2016. április 1-jétől a kormány új földgázárakat vezet be a lakosság és a távhőszolgáltató vállalatok számára. Utalt rá, hogy világszerte csökkennek a nyersanyagárak, s nem zárható ki, hogy ez befolyással lehet a gázár alakulására is. Szavai szerint a lakossági gázár esetleges csökkentésének kérdése napirendre kerül a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével november 12-én Kijevben kezdődő tárgyalásokon.

Az UNIAN emlékeztet, a Naftohaz elnöke korábban nem zárta ki a lakossági földgáztarifa csökkenését, amennyiben az import energiahordozó ára ezer köbméterenként 209 dollár alá süllyed.

Az energetikai és közüzemi szférát felügyelő nemzeti bizottság idén április 1-jétől a 3,3 szeresére, ezer köbméterenként 3 600 hrivnyára emelte a földgáz lakossági árát 200 köbméteres fogyasztásig. Fűtési idényen kívül, azaz május 1-jétől szeptember 30-ig a földgáz ára ezer köbméterenként 7 188 hrivnya a fogyasztás mértékétől függetlenül.

(unian.ua/Kárpátalja)