A tolerancia és a békés egymás mellett élés ma a legfontosabb

Balogh Oszkár az egyetlen magyar polgármesterjelölt Csapon

2015. október 7., 10:39 , 769. szám
Balogh Oszkár: „Az itt élők, nemzetiségtől függetlenül, megérdemlik, hogy végre az ő érdekeik kerüljenek előtérbe...”

A KMKSZ csapi polgármesterjelöltje Balogh Oszkár, aki a határváros szülötte, a helyi magyar középiskolában érettségizett, majd az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskolában és az Ungvári Állami Egyetem Fizika Karán tanult. 2005-ben az akkor már Ungvári Nemzeti Egyetem Közgazdasági Karán szerzett könyvelői és könyvvizsgálói oklevelet. Dolgozott a csapi magyar iskolában, majd a Pacobo Kft.-ben, 2000–2008 között annak főkönyvelőjeként, valamint az Exporttransbud Kft.-ben ugyancsak főkönyvelőként. 2001-től magánvállalkozó, 2006-tól a Kárpátiaszerviz Kft. igazgatója.

Balogh Oszkár aktív közéleti tevékenységet is folytat: 2002-től a Csapi Városi Tanács képviselője, azóta a tanács költségvetési bizottságának elnöke, ő a KMKSZ gazdasági felelőse, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány főkönyvelője, valamint a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökségi tagja, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának a tagja, valamint a „Csap magyar lakosságáért” Jótékonysági Alapítvány elnöke.

Csapon hat polgármesterjelölt küzd a városvezetői székért, közülük egyedül Balogh Oszkár magyar.

– Miért döntött úgy, hogy indul a polgármesteri címért?

– Csapon születtem, itt nőttem fel, itt élek családommal együtt. 2002-től vagyok a városi tanács képviselője, belülről látom a tanács működését, és meg vagyok arról győződve, hogy egy hatékonyabb, jobb városvezetés sokat tudna javítani a városban tapasztalható helyzeten. Úgy érzem, hogy ezt a feladatot fel tudom vállalni, sok olyan elképzelésem van, amelyek megvalósítása esetén élhetőbbé válna a városunk. Továbbá azt gondolom, hogy a Csapon élő embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy egy itt született magyar emberre szavazhassanak, ne csak olyanokra, akik ide bekerülve meg akarják mondani a csapiaknak, hogy mit tegyenek.

– Ezek szerint van javítani, változtatni való a városban?

– Aki Csapon él, az tudja, hogy hogyan mennek a dolgok a városban, ezt nem is kell részleteznem. Ráadásul a jelenlegi polgármester asszonynak a magyar lakossághoz való hozzáállása nagyon jól megmutatkozott 2012 őszén, amikor mindent elkövetett annak érdekében, hogy a városi tanács ne nyilváníthassa regionális nyelvvé a magyart a városban. A városvezetés semmibe vette a magyar lakosság jogait, az akkori alpolgármester asszony egyenesen „hazaküldte a magyarokat Magyarországra”, miközben ő Kazahsztánban, a polgármester asszony pedig Galíciában született.

Minden településnek megvannak a saját gondjai, de én úgy érzem, hogy az, aki Csapon született, és ott nőtt fel, az sokkal inkább tisztában van az itteni emberek gondjaival, és emiatt a megoldást is jobban látja. Az itt élők, nemzetiségtől függetlenül, megérdemlik, hogy végre az ő érdekeik kerüljenek előtérbe a személyes érdekek, ambíciók helyett. Első számú érdekünk, hogy azok a villongások, amelyek már Kárpátaljára is átcsaptak, ne jelenjenek meg helyi szinten. Elsősorban most ezen kell dolgozni, mert ez közös érdek.

– A nyugalom és a béke megőrzése mellett mi lenne a második legfontosabb dolog most Ön szerint Csap lakossága számára?

– Szerintem az, hogy az emberek túléljék a telet. Az energiahordozók ára nem helyben dől el, helyi szinten csak a következményeket lehet enyhíteni. Az idei télen az lesz a legnagyobb kihívás, akárki is lesz a polgármester, hogy hogyan tud segítseni a rászorulóknak, méltóságukat megőrizve, átvészelni a téli hónapokat.

Az ivóvíz kérdése évtizedek óta napirenden van. De úgy látom, hogy most a megoldástól inkább távolodunk. A több mint tíz éve megkezdett beruházás leállt, a már megépített, üzembe helyezett eszközöket is széthordták. A csatornarendszer karbantartására sem sikerül pénzt fordítania a mostani városvezetésnek, nemhogy a felújítására. Az utak állapota katasztrofális. A szemét szakszerű összetakarítására és kezelésére semmilyen megoldás nem született évek óta.

A Csapon dolgozó cégek, vállalatok és szerkezeti egységek szép lassan leépülnek, bezárnak, vagy elhagyják a várost. Emiatt mostanra városunk már dotációs lett, nem tudja fenntartani önmagát. Munkhelyek szűnnek meg, az embereknek máshol kell megkeresniük a kenyerüket.

Ezek mellett szintén nagyon fontos egy közösség számára a hagyományainak megőrzése. Lehet, hogy ez közhelyesen hangzik, de a hagyományok tartják össze a közösséget, azok nélkül a város csak emberek sokasága. Ez is egy olyan szempont, amit általában nem értenek azok, akik ide jönnek lakni Csapra. Ők általában csak azt látják, hogy a határ 500 méterrel odébb van, ez még Ukrajna, és nem értik, hogy miért nem beszél mindenki ukránul, és miért viselkednek számukra furcsán az itt élő emberek. Olyan polgármestere akarok lenni a városnak, aki az ukrán lakosok szempontjai mellett érti a magyarok és a romák szempontjait is.

– Csapon volt választási korrupció is korábban, ilyenre most is lehet számítani?

– Nálunk komoly csalások voltak korábban, amiről szinte mindenki tud. Ennek ellenére nem történt a hatóságok részéről lépés e téren. Nem tudom, mi várható most, amikor az országban harcot hirdettek ez ellen. Én sokkal jobbra most sem számítok, de a helyi magyarság összefogása esetén van esélyem a győzelemre. A legutóbbi népszámlálás szerint Csap lakosságának több mint 41%-a volt magyar. A csapi magyarok közül is sokan Magyarországra költöztek, de így is van arra esély, hogy magyar polgármestere legyen végre Csapnak.

– Amennyiben polgármesterré választják, mit csinálna még másként, mint a jelenlegi polgármester asszony?

– Az öt évvel ezelőtti kampányfilmemet kezdték egyesek megosztani a Facebookon, sokaknak fel sem tűnt, hogy ez öt évvel ezelőtt készült, mert az akkori megoldandó feladatokból semmit sem oldott meg az elmúlt öt évben a város jelenlegi vezetése. Mintha az elmúlt öt év meg sem történt volna. Így nem lesz nehéz a várost másként irányítani.

Csap itt van az EU határán, itt folyik mellettünk a Tisza és a Latorca, amelyek vizének tisztasága kiemelt fontosságú több uniós tagállam számára is. Emiatt Csap város ivóvíz- és szennyvízgondjainak megoldására egészen biztosan lehet EU-s forrásokat találni. Csak valakinek dolgozni kellene ezen a téren. A mostani polgármester csak azt mondja, hogy semmire nincs pénz. Valóban nincs, hisz Ukrajnát is a külföldi támogatások és hitelek mentették meg az államcsődtől, nyilvánvaló szerintem, hogy a városi tanácsnak is külföldi források bevonásával kell megoldást találnia a legsürgetőbben megoldandó feladatokra. A jelenlegi helyzetben reális veszélyt jelent, hogy összeomlik a kommunális szolgáltatás rendszere Csapon. A rendszer sürgősen felújításra szorul, és nem halogatható a város kommunális szolgáltatást nyújtó vállalatának a fejlesztése sem, mert ott is katasztrofális állapotok vannak.

Az utak kezelése és javítása is egy elhanyagolt terület a városban. Ezzel kapcsolatban is sok ígérgetés hangzott el eddig, hogy majd több marad a helyi költségvetésben, majd beindul a gazdasági fejlődés, és akkor több jut erre a célra is. Az utak javítására a csapi költségvetéshez képest rengeteg pénz kell, ezt ebből jól megoldani képtelenség. Ugyanakkor toldozásra, foldozásra mindig lehetne találni egy-egy kisebb összeget. Ahogyan most is találtak a választások előtt egy 500 méteres szakasz felújítására.

– A közösségi élet szervezése terén is sok visszalépés történt az utóbbi időszakban Csapon…

– Ezen a téren ugyancsak többet kell tennie a csapi városházának. Ha vannak tettre kész közösségek, csapatok egy városban, akkor megtalálják a jelenlegi helyzetben is azokat a forrásokat, amelyek lehetőséget adnak a feladatok elvégzésére. A magyar iskolában így sikerült komoly beruházásokat véghezvinni. Ugyanezt elmondhatom a zeneiskoláról, ahol ugyancsak sikerült a nyílászárókat magyarországi támogatással kicserélni, de a tető felújítása még hátra van. Azon dolgozunk, hogy finanszírozási lehetőséget találjunk rá, ezzel gyakorlatilag állami feladatokat lát el a KMKSZ. Ezen kívül is van még mit fejleszteni, hogy csak az új hangszerek beszerzését említsem.

Csapnak van egy szép stadionja, ahol magas színvonalon lehet mérkőzéseket lebonyolítani. Viszont évek óta nem sikerül megszervezni egy olyan futballcsapatot, amely a csapi foci régi hírnevéhez méltó lenne. A városnak van sportiskolája, amelybe életet kell lehelni, a városi tanácsnak jobban kell támogatnia ezeket a célokat. De mint mondtam, a legfontosabb ezeken túl a tolerancia és a békés egymás mellett élés ma Csapon.

Badó Zsolt