Magyar szóval a békéért

2015. október 7., 10:50 , 769. szám

Október 4-én a pedagógusok előtt tisztelegtek, mindeközben pedig a békéért emelték fel szavukat a nagyszőlősi járási Csepe lakosai a Csepei Középiskola és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csepei Alapszervezetének rendezésében.

A helyi középiskolában elsőként Szerbák Lenke, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a rendezvény kapcsán kiemelve, hogy az a népek közti megbékélésről is szól. A béke mindannyiunk óhaja, mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekek ne olyan közegben nőjenek fel, amelyben folyamatos feszültséget jelent a háborús helyzet.

Barta József, a KMKSZ alel­nöke, Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke is köszöntötte a megjelenteket, a pedagógusnap alkalmából külön a jelen lévő tanítókat, tanárokat, akiknek jó egészséget, békét, munkájukhoz sok erőt, energiát, türelmet, minél több sikert, és nem utolsósorban az őket megillető társadalmi és anyagi elismerést kívánt. A béke kapcsán kiemelte: olyan harmonikus állapot ez, amelyben nincs erőszak és félelem. A háború – a béke ellentéte. A háború az erő uralmát, a béke a jog uralmát jelenti. Azt, hogy Ukrajnában nincs béke, nem csupán a keleti régióban zajló harci cselekmények, az értelmetlen öldöklés és pusztítás mutatja, hanem az is, hogy a jelen állapotot nem az erőszak- és félelemnélküliség jellemzi, s bár alkotmányunk kimondja, hogy Ukrajna jogállam, mégsem a jog uralkodik az országban. Mindenki reméli a békét, bízik a harci cselekmények mielőbbi befejezésében. Erre jó esély kínálkozik, mivel kifulladni látszik a háborús konfliktus. Belátható időn belül várható a józan ész győzelme, s a konfliktus tárgyalások általi, békés úton való rendezése. A harci cselekmények befejeztével megszűnne a sokakat rettegésben tartó mobilizáció is. Mindenképp szükséges továbbá a gazdaság lábra állítása, az életkörülmények javítása, a jogállamiság megteremtése is, hogy az ország a korrupt oligarchiából demokratikus jogállammá fejlődjön, amelyben szavatolva vannak a nemzetiségi kisebbségek jogai is. Ez irányban történhet előrelépés a közelgő választások által. Az október 25-ei önkormányzati választások során van esély a regionális és a helyi hatalom megtisztítására. Ehhez olyan embereket kell polgármestereknek, képviselőknek megválasztani, akik valóban a népért, a közügyekért, a nemzetiségek ügyeiért akarnak munkálkodni, nem pedig saját érdekeiktől vezérelve pályáznak a vezetői és képviselői tisztségekre. Helyzetünk, jövőnk alakulását csak a választásokon való részvétellel tudjuk befolyásolni.

Ábrány Krisztián csepei gö­rög­katolikus áldozópap a Dorcas Segélyszervezet jóvoltából játékokat ajándékozott a helyi óvodások részére.

A rendezvény fényét a helyi óvodások és iskolások emelték magyar versekből, énekekből és táncokból álló előadásukkal. Külön öröm kulturális rendezvényen magyar szót hallani a falu iskolásaitól, hiszen, bár Csepében sok magyar él, hosszú évek óta nem sikerült magyar osztályt indítani a helyi iskolában. Ám ahogyan a háború mielőbbi befejezésében, úgy abban is van okunk reménykedni, hogy e téren is változások történnek a közeljövőben, egyre több szülő dönt majd a magyar iskola mellett. Ezt pedig a hasonló rendezvények is elősegíthetik.

em