Kántor: Állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában

2015. augusztus 19., 10:13 , 762. szám

Kántor Zoltán szerint úgy látszik, hogy az utóbbi időben állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője múlt csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: jövőre választási év lesz Romániában, és ilyenkor mindig kicsit intenzívebbek a magyarellenes megnyilvánulások. Ugyanakkor úgy látja, hogy az utóbbi időben állandósultak a kedvezőtlen megjegyzések: míg korábban talán félévente voltak a romániai magyarság számára kedvezőtlenebb megnyilvánulások, most mintha havonta születne ilyen megjegyzés, kijelentés román részről.

Kántor Zoltán azt mondta, a két ország között, illetve a romániai magyarság és a román többség, az állam között kisebbségi kérdésekben feszültségek vannak. Magyar részről a két ország közötti viszonyt ez mindaddig meghatározza, míg az erdélyi magyar kisebbségi kérdést nem oldják meg megfelelő módon – fűzte hozzá. .

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára előzőleg kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet. A tárca közleménye szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes – hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott kijelentéseire, amelyekkel „Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette”. E vádak azt tanúsítják, hogy „a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elítélése okoz” – áll a közleményben.

(MTI/vajma.info/Kárpátalja)