Meghamisíthatják a munkácsi lövöldözés ügyének anyagait?

2015. augusztus 17., 18:08 , 762. szám

Magukat meg nem nevező rendőrnyomozók egy csoportja szerint a Belügyminisztérium vezetése és kárpátaljai megyei főosztálya közvetlenül érintett a július 11-i munkácsi eseményekben – jelentette az UNIAN.

A rendőrnyomozóknak egy nem nevesített portál által közölt nyílt levelét a mukachevo.net cikke nyomán ismerteti a hírügynökség. A kárpátaljai belügyi főosztály bűnügyi részlegének munkatársai nyílt levelüket Ihor Moszijcsuk képviselőnek, a munkácsi események kivizsgálására alakult eseti parlamenti vizsgálóbizottság tagjának, Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövetnek és a sajtónak címezték. A mukachevo.net cikke szerint az e levélben közöltekre reagálva Viktor Baloga parlamenti képviselő, az Egységes Centrum párt vezetője felkérte Viktor Sokin legfőbb ügyészt, „fordítson kellő figyelmet” a nyilvánosságra került tényekre.

A tényt, hogy nem kívánnak együttműködni a parlamenti vizsgálóbizottság többi kárpátaljai származású tagjával, a nyomozók azzal magyarázzák az állítólag augusztus 14-én nyilvánosságra került levélben, hogy rendkívül szoros a kapcsolat Vitalij Simonyak munkácsi rendőrfőnök és Valerij Packan parlamenti képviselő között, akik „komák és közeli barátok”, amint tulajdonképpen Valerij Luncsenko képviselő és Simonyi („Nika”) is – annak a huszti szervezett bűnözői csoportnak a büntetett előéletű vezetőjéről van szó, magyarázza a mukachevo.net, amely közvetlenül felügyeli a jövedéki termékek csempészését Romániába. Ezen kívül az utóbbi emberei vettek részt Robert Borkónak (korábban rendőrverésért volt büntetve) a vezetése alatt Mihajlo Lanyo képviselő oldalán a munkácsi Antaresz sportkomplexumbeli lövöldözésben. A nyomozók rámutatnak: Valerij Luncsenko, az eseti parlamenti bizottság tagja adta ki a megbízást, hogy emberrel és fegyverrel segítsék Mihajlo Lanyót („Bljukot”). Viktor Baloga szerint ezeket az információkat szintén ellenőrizni kell, mivel jelentőségük lehet a szóban forgó események kivizsgálása szempontjából.

A levél és a mukachevo.net szerint a rendőrség vezetőit rendszeresen tájékoztatták a Jobboldali Szektor képviselőinek birtokában lévő nehézfegyverzetről, mozgásukról, s az egyéb „operatív-technikai intézkedésekből származó adatoknak” szintén birtokában voltak – így 2015. július 11-én is –, azonban nem intézkedtek. Nem kizárt, hogy a rendőrségi vezetők utólag megkísérlik tisztára mosni magukat – írja a munkácsi portál.

A mukachevo.net szerint a szerzők konkrét telefonszámokat és hozzájuk kapcsolódó előfizetőket neveznek meg, melyek vizsgálata igazolhatja, hogy a középszintű vezetők igyekeztek felhívni Szerhij Saranicsot, a megyei belügyi főosztály vezetőjét és tájékoztatni őt a Jobboldali Szektor golyószórókkal és gránátvetőkkel felfegyverzett képviselőinek elindulásáról, haladásukról egy nemzetközi jelentőségű autóúton, a közlekésrendészet állandó posztjainak érintésével. Ám Szerhij Saranics tudatosan nem vette fel a kagylót, s nem válaszolt egyetlen neki küldött értesítésre sem.

A fentiek tisztázásán túl Viktor Baloga felvetette annak szükségességét, hogy kivizsgálják V. Mosaknak, a belügyi főosztály operatív szolgálata vezetőjének eljárását, akinek szerinte köze lehetett ahhoz, hogy Musztafa Najem képviselő titkosnak minősülő videofelvételeket hozott nyilvánosságra a munkácsi eseményekről.

Aggodalomra ad okot Baloga szerint az az információ is, miszerint a megyei belügyi főosztály utasítást adott azoknak a videofelvételeknek a megsemmisítésére, amelyek a tetthely megfigyelése során készültek július 11-én, s rögzítik, hogy „Bljuk” szervezett bűncsoportjának felfegyverzett tagjai akadálytalanul érkeznek meg és távoznak az Antareszből.

Emlékezetes, hogy a július 11-én Munkácson a Jobboldali Szektor felfegyverzett tagjai és a Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő környezetéhez tartozó, ugyancsak fegyveres emberek között kitört lövöldözésben négyen életüket vesztették, számosan pedig megsérültek, köztük egyszerű járókelők is. Sajtóhírek szerint a konfliktus hátterében a csempészpiac újrafelosztása körüli nézeteltérések állhattak.

(unian.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)