Még nincs eredmény a mozgósítási „feketelisták” ügyében

2015. június 24., 10:45 , 754. szám

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) május közepén a Kárpátaljai Megyei Ügyészséghez fordult a Beregszászi járásban megjelent ukrán nyelvű szórólapok ügyében, melyek az állítólag a mozgósítás alól kibújó polgárok neveit és személyes adatait (teljes nevük mellett születési idejüket és lakcímüket) tartalmazták. A Szövetség folyamodványára minap válasz érkezett a kárpátaljai megyei ügyésztől.

A Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke által jegyzett panaszlevél egyebek mellett rámutatott, hogy a szórólapokon megjelent információk közlése sérti a személyes adatok kezelését szabályozó törvényi rendelkezéseket, amennyiben harmadik fél számára is hozzáférhetővé tette azokat, lehetővé téve az adatok törvénytelen kezelését és feldolgozását.

Válaszában Volodimir Janko megyei ügyész rámutat, hogy a személyes adatok védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartásának felügyelete a Legfelsőbb Tanács emberi jogi biztosának, illetve a bíróságoknak a feladata. Hozzáteszi: jegyzőkönyvet is csak az emberi jogi megbízott hivatala által meghatalmazott személyek, vagy a megbízott képviselői vehetnek fel az e téren elkövetett adminisztratív szabálysértésekről.

A megyei ügyész egyben jelezte, hogy annak megállapítására, sérti-e a szóban forgó tényállás a Büntetőtörvénykönyv 182. paragrafusában foglaltakat (bizalmas személyes adatok törvénytelen megőrzése, felhasználása, megsemmisítése, terjesztése és módosítása), továbbította Brenzovics László panaszát a megyei rendőrséghez. A vizsgálat eredményéről a rendőrség ad majd tájékoztatást – zárul Volodimir Janko levele.

szcs