Ha a bank nem utalta át a pénzt a gázért

2015. június 24., 08:55 , 754. szám

„Idejében befizettem a bankban a pénzt a villanyért és a gázért, de egy hónappal később az újabb közüzemi számlákból kitűnt, hogy a szolgáltatók nem kapták meg a pénzt, s azt hitték, hogy egyáltalán nem fizettem. Amikor érdeklődtem a banknál, nem hivatalosan elmondták, hogy ideiglenes gondjaik voltak, ezért a befizetéseket sem továbbították. Megjegyzem, nem adták vissza a pénzemet. Azóta eltelt két hónap, egy másik bankban fizetem a közüzemi számlákat, de mindig csak az adott hónap után. Azért a hónapért, amelyért önhibámon kívül adós maradtam, nem vagyok hajlandó újra fizetni. Így viszont azzal fenyegetnek a szolgáltatók, hogy ha nem egyenlítem ki a tartozásomat, lekapcsolják a gázt és a villanyt a lakásomban. Kinek van igaza ebben az esetben, és mit lehet tenni? A befizetési banki csekkeket megőriztem.”

Ukrajna törvénye a fizetési rendszerekről és pénzátutalásról Ukrajnában 30. paragrafusa értelmében az átutalás attól a pillanattól számít befejezettnek, teljesítettnek, hogy az összeg megjelenik a címzett számláján, vagy készpénzben veszi fel azt. Amennyiben megérkezik az átutalás, a címzett bankja köteles még ugyanazon a műveleti napon, vagy az átutaló által a fizetési vagy átutalási dokumentumban feltüntetett napon (értéknap) elhelyezni a címzett számláján vagy kifizetni számára készpénzben az adott összeget.

A szóban forgó törvény 32. paragrafusa kimondja, hogy az átutalót és a címzettet kiszolgáló bankok felelősséggel tartoznak ügyfeleiknek az átutalás teljesítéséért a jogszabályi kereteknek, illetve az ügyfeleikkel kötött szerződéseknek megfelelően.

Ily módon ebben az esetben a bank viseli a felelősséget a történtekért. Javaslom, követelje a bankfiók (ahol az utalást végezte) igazgatójától írásban (iktatott kérvényben vagy tértivevényes ajánlott levélben) a pénz azonnali átutalását a címzetteknek, vagy az összeg haladéktalan visszafizetését. Amennyiben a bank eljárása kárt okozott önnek (például a szolgáltatók késedelmi kamatot számítottak fel, mert határidőn túl fizetett a szolgáltatásaikért), követelheti a pénzintézettől a kár megtérítését is. Ha a bank nem reagál vagy elutasítja az igényét, forduljon bírósághoz. Ehhez azonban már szakember, ügyvéd segítségére is szüksége lehet.

hk